Cervikalna osteohondroza: simptomi in vzroki. Novo pri zdravljenju osteohondroze materničnega vratu

bolečina pri materničnem vratu osteohondroza

Kateri so vzroki za osteohondrozo materničnega vratu? Kakšni so simptomi? Kako učinkovito zdraviti osteohondrozo vratne hrbtenice doma?

Cervikalna osteohondroza je ena izmed razširjenih bolezni, ki vedno bolj prizadene mlade (od 25 do 40 let). Razvoj cervikalne osteohondroze olajša dolgotrajno bivanje v napačni, napeti drži - denimo delo čez dan za računalnikom ali navada podpiranja telefonske slušalke z ramo.

Pogosto je posledica dolgotrajne izpostavljenosti vibracijam, na primer pri delu z gradbeno opremo ali vožnji avtomobila. Tudi nepravilna drža, neprijetna postelja, sedeči način življenja, dedna nagnjenost in drugi dejavniki lahko privedejo do osteohondroze materničnega vratu.

Cervikalna osteohondroza in njeni vzroki

Cervikalna osteohondroza je degenerativno-distrofična lezija medvretenčne ploščice v vratni hrbtenici. Pojavi se v ozadju presnovnih motenj v vratni hrbtenici, pri katerih se spremeni struktura medvretenčnih ploščic (posebni distančniki med vretenci) in telesa samih vretenc.

Po svojih simptomih se osteohondroza materničnega vratu nekoliko razlikuje od osteohondroze drugih delov. To je najnevarnejša vrsta osteohondroze, saj pogosto vodi do kršitve korenine živca, ki se razteza od hrbtenjače, in do motenj v oskrbi možganov s krvjo zaradi stiskanja krvnih žil. Razlog so posebnosti anatomske strukture hrbtenice v cervikalnem območju. Torej, ena od velikih arterij, ki hranijo možgane - vretenc - gre natančno v odprtine procesov vratnih vretenc. Zato patološke spremembe v njih - širjenje kostnega in vlaknastega tkiva, premik vretenca - vodijo do motenj v normalnem delovanju te arterije.

Poleg tega je sama struktura hrbtenice v vratni hrbtenici nekoliko drugačna - vretenca so si tesneje sosednja. Zato je ob kakršni koli, celo nepomembni patološki spremembi enega od vretenc moteno normalno delovanje celotnega odseka - depresija ali premik živcev in ožilja ter pogostejše stiskanje hrbtenjače kot pri ledvenem ali prsnem osteohondroza. Kot rezultat, pri cervikalni osteohondrozi lahko opazimo pomembne disfunkcije - motnje občutljivosti kože in mišic vratu, obraza, rok, napade vrtoglavice. V ušesih in glavi se lahko pojavijo hrup ali zvonjenje, vztrajni glavoboli, povečana utrujenost, zamegljen vid in sluh, nestabilnost pri hoji itd.

Simptomi cervikalne osteohondroze

zdrava hrbtenica in hrbtenica, prizadeta zaradi osteohondroze

Od simptomov cervikalne osteohondroze opažamo naslednje:

  • Bolečine v vratu, zatilju, rami ali roki. Poleg tega pogosto opazimo šibkost mišic na rokah, težave z gibi glave, krčenje vratu pri obračanju ali nagibanju glave vstran.
  • Pogosto je vlečna bolečina v levi strani prsnega koša, ki seva v levo roko. Med lopaticami je lahko pekoč občutek ali bolečina.
  • Cervikalna osteohondroza povzroča ponavljajoče se glavobole, občutek šibkosti in povečano utrujenost. Bolečina je praviloma boleča in je skoncentrirana v boku in na vratu, pa tudi v zatilju. Bolniki imajo pogosto težave s premikanjem glave, zlasti kadar se obrača v različne smeri.
  • Bolečina v vratu lahko seva v roko in se širi od rame do roke z otrplostjo prstov. V tem primeru se bolniki včasih pritožujejo zaradi "srbenja" ali "prehajanja električnega toka" vzdolž rok in nog pri upogibanju vratu.
  • Cervikalna osteohondroza lahko povzroči tudi okvaro sluha in vida, bolečine v rokah, motnje v delovanju srca in pljuč, omotico, slabost, dvojni vid, otrplost obraza in jezika.

Kaj je cervikalna osteohondroza? Kakšni so simptomi? Kako zdraviti osteohondrozo materničnega vratu?

Zdravljenje osteohondroze materničnega vratu

Cervikalna osteohondroza se praviloma začne v blagi obliki in sprva osebi ne povzroča posebnih nevšečnosti. Zdravljenje v tej fazi običajno ni potrebno, dovolj je le za preprečevanje nadaljnjih zapletov, izboljšanje delovnih pogojev in sprememba življenjskega sloga v korist bolj zdravega.

Da bi preprečili cervikalno osteohondrozo, bi morali voditi aktiven življenjski slog, izvajati jutranje vaje, upoštevati zmerno kalorično prehrano, se znebiti slabih navad in se izogibati težkim dvigom. Pomembni dejavniki pri njeni preventivi so tudi pokončna drža, pravilna drža med sedenjem in spanjem, udobno ležišče. Koristni bodo tudi popravni tečaji gimnastike.

Vendar s starostjo osteohondroza materničnega vratu napreduje in lahko prehaja v resnejše oblike. V tem primeru zdravljenje osteohondroze materničnega vratu poteka s konzervativnimi metodami. Med njimi: nošenje posebnih ovratnikov, fizioterapija, vadbena terapija, masaža. V hujših primerih lahko bolnik potrebuje zdravljenje z zdravili - analgetiki, spazmolitiki, nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID). Predpisani so tudi fizioterapevtski postopki (parafin, zdravilna elektroforeza itd. ).

Za zdravljenje kronične osteohondroze vratne hrbtenice so prikazani hondroprotektorji in vitamini skupine B (B6, B12). Široko se uporabljajo zdravila za zunanjo uporabo - mazila, kreme, geli, ki vsebujejo nesteroidna protivnetna zdravila, lokalna dražila in stimulante za regeneracijo tkiva.

V zadnjem času se je v lekarnah pojavilo novo zdravilo, ki lahko resno pomaga pri zdravljenju cervikalne osteohondroze - terapevtski analgetični protivnetni obliž.

Zdravljenje osteohondroze materničnega vratu z medicinskim ometom

Pri terapevtskem zdravljenju cervikalne osteohondroze se uporabljajo različna sredstva, kot so nesteroidna protivnetna zdravila, analgetiki, spazmolitiki. Vsa ta sredstva so učinkovita, vendar s podaljšano uporabo lahko škodujejo telesu. Zato je zelo pomembno zmanjšati neželene učinke in izboljšati učinkovitost zdravljenja. K temu lahko pomaga zdravilo nove generacije - anestetični protivnetni medicinski obliž.

Zdravilni obliž je zelo učinkovit, omogoča lajšanje bolečin in vnetij, izboljšanje krvnega obtoka na prizadetem območju ter zmanjšanje odmerka protibolečinskih in protivnetnih zdravil.

Pri zdravljenju osteohondroze materničnega vratu se na moteče območje vratu nanese medicinski obliž, pri čemer se izognemo sprednji površini, zlasti območju karotidnih arterij in bezgavk. Priporočen je postopek zdravljenja 9 dni ali več. Običajno je priporočljivo, da obliž uporabite zjutraj ob 12. uri, vendar ga je mogoče nanesti ponoči.

Zaradi visoke učinkovitosti, edinstvenosti sestave, dolgoročnega terapevtskega učinka, enostavnosti uporabe in dostopne cene je zdravilni obliž sredstvo izbire pri zdravljenju cervikalne osteohondroze.