Artritis in artroza: kako se bolezni razlikujejo

Glede na opažanja več kot 6000 uporabnikov iskalnikov zanima razlike med artrozo in artritisom vsak mesec. Na prvi pogled so bolezni podobne: v obeh primerih pride do bolečih poškodb sklepov. Nevednost glavnih razlik ravno tega poraza je prava past, ki vodi do nepopravljivih zapletov. Narava teh bolezni je različna, kar pomeni, da se bosta zdravljenje in preprečevanje med seboj razlikovali. Razmislimo o čim bolj podrobno vsakem od njih in poiščimo vse podobnosti in razlike.

bolečine v sklepih so lahko vzrok za artrozo ali artritis

Kaj je artritis?

Preden se lotimo vzrokov in simptomov bolezni, velja omeniti številke. Artritis je bolezen z več kot 200 sortami, ki se kaže na različne načine. Za razliko od artroze, ki govori o sebi s prihodom starosti, se artritis pojavi že pri 25-40 letih. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je bilo več kot 19% primerov invalidnosti posledica njenih zapletov.

Artritis je vnetna bolezen sklepov, ki je posledica oslabljenega imunskega procesa ali hudih okužb (črevesja ali genitourinarnih organov). Motnje v metabolizmu, stres, podhladitev pogosto postanejo vzrok za razvoj vnetja.

Glavni simptomi bolezni so vročina v središču lezije, pordelost, oteklina in oteklina. Poleg tega lahko bolnik doživi splošno hipertermijo, izgubo moči, konjunktivitis, boleče uriniranje.

Artritis se začne z bolečino v sklepih, v napredovali obliki pa prizadene srce, jetra, ledvice, oči itd. Pogosto bolezen poteka v zamegljeni asimptomatski obliki, vendar so njene prve manifestacije običajne:

 • ostre bolečine, ki se pojavijo tako v gibanju kot v stanju popolnega počitka;
 • obstojni ali občasni edemi, ki se pojavijo na mestu lezije;
 • boleč sklep je "močan" in to lahko ugotovimo z dotikom;
 • bolečina in okorelost gibov skrbi v zgodnjih jutranjih urah (4-5 ure).

Napredni artritis se lahko razvije v artrozo in to bo povsem druga zgodba.

Kaj je artroza?

Po opazovanjih WHO se 70% primerov te bolezni pojavi pri ljudeh, starejših od 64 let. Osteoartritis imenujemo bolezen "pianistov in športnikov", ker je prav ta kategorija izpostavljena obremenitvam zapestja, kolena in gležnjev.

Artroza je bolezen, ki povzroča deformacije sklepnih tkiv do popolnega uničenja. Razvija se zaradi zmanjšanja količine sklepne tekočine in motenj krvnega obtoka. V prizadetem sklepnem hrustancu je motena prehrana, zaradi česar se ta "izsuši" in "obrabi".

Glavna naloga sklepa je, da se sosednje kosti ne dotikajo. To človeku omogoča prosto in neboleče gibanje. Dehidrirani sklepni hrustanec se počasi, a zanesljivo uniči, kar vodi v enake kostne stike. Bolj ko bolezen napreduje, bolj človek doživlja bolečino in okorelost gibov, vse do invalidnosti.

Prvi simptomi deformacije imajo svoje značilnosti:

 • okorelost sklepov po daljšem počitku, ki se umika z gibanjem;
 • dolgočasni kliki, mletje in drobljenje;
 • boleče občutke pri hoji in fizičnem naporu.

Pri artrozi so prizadeti samo sklepi, ne da bi to vplivalo na druge organe. V tem primeru vnetni procesi niso prisotni.

Vzporedna primerjava bolezni

Da bi natančno razumeli, kako se artritis razlikuje od artroze, je vredno potegniti vzporednico med glavnimi razlikami, tako da povzamemo zgoraj:

 • Bolečina. Spremlja tako prvo kot drugo bolezen, vendar je njena manifestacija drugačne narave. Pri artrozi se bolečina pojavi izključno med gibanjem in obremenitvami moči in je pogosto blaga. Iz tega razloga se oseba ne zaveda resnih patologij in ne začne pravočasno zdravljenje. Vendar pa z vsako naslednjo stopnjo bolečina postane močnejša in začne motiti tudi v mirovanju.

  Kar zadeva artritis, tukaj ni vedno odvisen od telesne aktivnosti in se odpravi le z zdravili proti bolečinam. Za bolezen so značilne bolečine, ki se pojavijo v zgodnjih jutranjih urah.

 • Crunch. Drobljenje in mletje ni vedno zaskrbljujoče. Vendar pa ima pri artrozi poseben zvok, bolj grob in suh, ki se povečuje z vsako naslednjo stopnjo. Postane signal uničenega hrustančnega sloja in začetka trenja kosti. Pri artritisu brušenje ni pogosto.
 • Deformacija. Pri artrozi je sklep deformiran, lahko pa se pojavijo tudi vnetni procesi. Pri artritisu se pojavijo tesnila, pojavijo se edemi, pordelost in hipertermija, vendar se deformacija pojavi le, če je ena bolezen prešla v drugo.
 • Nepremičnost. Z artrozo postane prizadeti sklep trd.
 • Starostni prag. Artritis se lahko razvije celo pri otrocih, vendar je po statističnih podatkih povprečna starost bolnikov 25-40 let. Artroza velja za bolezen "starosti" in je posledica naravnega staranja. Ogroženi so tudi ljudje, katerih življenje je povezano s stresom na sklepih.
 • Razvoj simptomov. Simptomi artritisa se počutijo že v začetni fazi vnetja. Druga bolezen se razvija počasi in asimptomatsko, zato pacienta zavede, ne da bi vzbujala skrb.

Kako se zdravi artritis?

Bolezen se akutno počuti že v prvi fazi, zato jo v večini primerov pravočasno zdravimo. Če med diagnozo niso odkrite nobene poškodbe notranjih organov, okrevanje poteka gladko. Potek zdravljenja bolezni poteka s pomočjo protivnetnih in imunsko krepitvenih zdravil ter antibiotikov. Če situacija teče, se ponavlja do popolnega okrevanja.

Okrevanje poteka na kompleksen način, zato je pacientu predpisana posebna terapevtska vaja, prehrana in zavračanje slabih navad. V tem obdobju so izključene morebitne napajalne obremenitve.

Če je artritis kroničen, revmatoiden, ga ni mogoče popolnoma pozdraviti. Za začasno izboljšanje se uporabljajo močna zdravila - citostatiki, kortikosteroidi. Danes medicina omogoča dolgoročno remisijo te bolezni, pri čemer se izognemo prekomerni količini hormonskih učinkovin. Da pa ne bi prišlo do takšnega razvoja dogodkov, se ne smete samozdraviti in odložiti obiska zdravnika.

Kako se zdravi artroza?

Učinkovitost zdravljenja artroze je odvisna od stopnje bolezni: prej ko jo odkrijemo, prej bo oseba okrevala. Pomembno vlogo igra tudi starost bolnika. Kot terapevtski ukrep se bolniku dodeli uravnavanje obremenitev prizadetega sklepa in zdravljenje z jetri.

Bolezen, ki je dobila kronično obliko, se dokončno ne umakne, vendar pa je sodobna medicina sposobna kompetentno obvladovati bolezen in preprečuje nadaljnjo deformacijo sklepa. V zapostavljeni obliki se, ko je ni mogoče obnoviti, zatečejo k umetni endoprotetiki.

Ne glede na katero od obeh obravnavanih bolezni se oseba sreča, mora biti zdravljenje kompetentno in pravočasno. Ob najmanjšem sumu bolezni poiščite nasvet pri izkušenem strokovnjaku, saj je izgubljeni čas za vedno izgubljeno zdravje. Če želite pomoč pri usposobljenem ortopedskem travmatologu, se obrnite na kliniko.