Bolečine v hrbtu v ledvenem delu: ledvena osteohondroza?

Bolečine v hrbtu

Bolečine v hrbtu- ena najpogostejših pritožb bolnikov z najrazličnejšimi boleznimi. Skoraj vsak človek je vsaj enkrat v življenju doživel bolečino, ki je najpogosteje lokalizirana v križni hrbtenici ali med spodnjim robom XII para reber in glutealnimi gubami, tj.bolečine v križu(BNS).

Bolečine v križu običajno spremlja napetost mišic, pogosto prisotnost bolečih točk. Lahko seva (daje) drugim delom telesa, na primer nogi, glutealnim mišicam, želodcu, medeničnemu predelu itd.

Akutne bolečine v križu se pogosto pojavijo nenadoma in lahko trajajo od nekaj minut do nekaj tednov. Običajno v 90% primerov bolečine v križu izginejo same od sebe v 3-4 tednih, v preostalih 10% pa postanejo kronične in lahko trajajo leta, včasih se poslabšajo in nato umaknejo. Najpogosteje pravega vzroka za bolečine v križu ni mogoče ugotoviti.

Bolečine v hrbtu v ledvenem predelu - vzroki

Različne bolezni lahko povzročijo bolečine v hrbtu v ledvenem delu.Bolečine v križu(BNS) je pravzaprav le simptom, ki se pojavi z razvojem velikega števila patoloških procesov v organih prsne in trebušne votline, majhni medenici in strukturah hrbtenice; poleg tega je lahko psihogena.

Bolečina nad križem

Bolečine v hrbtu nad križem se lahko pojavijo pri čirju na želodcu in 12-krat na dvanajstniku. Odsevna bolečina je pogosto lokalizirana v spodnjem delu hrbta ali nekoliko višje, redkeje v zgornjem kvadrantu telesa.

Pri pankreatitisu in holecistitisu pogosto opazimo bolečino v projekcijskem območju šestega do osmega medrebrnega prostora.

Pri patologiji genitourinarne sfere so odsevne bolečine pogosto lokalizirane v območju ledvene in spodnje prsne hrbtenice.

Bolečine v križu, desno ali levo

Boke v spodnjem delu hrbta na desni ali levi strani so najpogosteje znak ledvičnih kamnov. V primeru ledvičnih kamnov kamen, ki raste v ledvicah, pritiska na občutljiv ledvični parenhim od znotraj, včasih pa povzroči hude bolečine v križu levo ali desno v ledvici, kjer se nahaja kamen.

Bolečine v križu sevajo v nogo

Ko ledvični kamni prehajajo skozi sečevode, se pojavijo hude bolečine v križu, ki lahko sevajo v križ, nogo, trebušno votlino in genitalije. Zelo pogosto so lahko bolečine v hrbtu, ki sevajo v nogoledvična kolikaz urolitiazo ledvic.

Poleg tega ledvena bolečina izžareva nogo z lumboishalgijo. Ishalgija se kaže kot bolečina v nogi predvsem med okrevanjem.

Bolečine v boku in križu

Bolečine v spodnjem delu hrbta se pri akutnem ali kroničnem vnetju ledvic širijo na leve in desne strani. Bolečine v ledvicah, ki trajajo več dni zapored in jih spremljajo povišana telesna temperatura, mrzlica, disurični pojavi (motnje sečil), kažejo na bolezenakutni pielonefritis. . .

Bolečine v hrbtu v hrbtu

Procesi v medeničnem predelu (maternica, dodatki, mehur, črevesje) povzročajo bolečino, ki je lokalizirana v ledveno-križnem predelu. Pogosto pa obstajajo sekundarni mišično-tonični sindromi (refleksne motnje v majhni in srednji glutealni mišici, sindrom piriformisa, sindrom medeničnega dna, simfizosternalni sindrom) v kombinaciji s patologijo ledvene hrbtenice s kroničnimi procesi v organih in tkivih majhna medenica. Takšni bolniki potrebujejo kolegialno zdravljenje nevrologa-nevrokirurga, urologa, ginekologa, proktologa.

Bolečine v križu

Tumorji medeničnih kosti, zlasti na začetku bolezni, lahko posnemajo lumboischialgijo in ob sočasnem vertebrogenem procesu bolniki včasih opravijo nevrokirurški poseg zaradi kile na spodnji ledveni ravni. To zadevahondrosarkomi, Ewingovi sarkomi, retikulosarkomi, osteoblastomiin nekatere druge. Obvezna rentgenska preiskava običajno reši diagnostični problem. Ne smemo pozabiti, da lahko splošno somatsko in hematološko stanje bolnika določa onkološki vidik bolezni.

Bolečine v križu in medenici

Težave pri diferencialni diagnozi so opažene pri latentnem poteku tuberkuloze medeničnih kosti, ko ni povišanja temperature in ESR, bolečina pa lahko posnema ledveni ishialgični sindrom ledvene osteohondroze. Proces lahko poteka tajno od otroštva in mladosti ter se pri odraslem razkrije v obliki sakroiliitisa. V zadnjih letih je problem tuberkuloze spet postal nujen in zdravnik se mora spomniti na te manifestacije bolezni.

Tako bolečine v ledvenem delu in križu pogosto nimajo nič skupnega s katero koli boleznijo hrbtenice in so alarmantni simptomi povsem različnih bolezni notranjih organov. Zato je v primeru bolečin v hrbtu potreben celovit pregled.

Bolečine v križu pri ženskah - vzroki

Vlečenje bolečine v hrbtu

Bolečine v križu pri ženskahpogosto povezana s predmenstrualnim sindromom. Takšne bolečine imajo ponavadi vlečen značaj, pojavijo se nekaj dni pred menstruacijo in trajajo 2-3 dni po njenem nastopu ter same izginejo.

Bolečine v križu in trebuhu pri ženskah

Bolečine v križu in trebuhu, povezane s predmenstrualnim sindromom, ki jih spremljajo krči v spodnjem delu trebuha in boleča obdobja z močnimi krvavitvami, so lahko simptomi resnih reproduktivnih bolezni, kot so:endometrioza, maternični fibroidi, policistična bolezen jajčnikov (PCOS)itd.

Bolečine v trebuhu sevajo v spodnji del hrbta

Bolečine v trebuhu pri ženskah lahko sevajo v spodnji del hrbta, v spodnji del trebuha, sevajo v nožnico in zunanje genitalije.

Ne smemo pozabiti, da so bolečine v trebuhu in križu pri ženskah lahko simptomi nevarnih motenj v medeničnem predelu, kot so: nastanek materničnih fibroidov, proliferacijaendometrioidno tkivozunaj maternice, nastanek adhezij, raka reproduktivnih organov itd.

Poleg tega so močne bolečine v križu in spodnjem delu trebuha (zlasti na desni ali levi) pri ženskah lahko posledica razpokane ciste na jajčnikih ali simptoma zunajmaternične nosečnosti.

Bolečine v križu med nosečnostjo

Pogosto bolečine v križu in trebuhu pri ženskah kažejo na naravne fiziološke spremembe, povezane s povečanjem maternice med razvojem običajne nosečnosti.

Bolečine v križu med nosečnostjoje povezan z dodatnim stresom na hrbtenici in je normalen in ne zahteva posebnega zdravljenja. Vendar se morajo nosečnice s hudimi bolečinami v križu vedno posvetovati z zdravnikom, ki vodi nosečnost.

Bolečine v križu pri moških - vzroki

Bolečine v križu pri moških so najpogosteje povezane z degenerativnimi boleznimi hrbtenice, zlasti s težkimi fizičnimi napori, delom, povezanim z dvigovanjem uteži. Poleg tega so bolečine v križu lahko povezane z različnimi boleznimi notranjih organov.

Hude bolečine v hrbtu

Ostre bolečine v ledvenem delu hrbtenice se lahko pojavijo ob neprijetnem gibanju, nepravilni razdelitvi obremenitve itd. Ta bolečina je običajno povezana z mišičnim krčem ali premikom vretenčnih ploščic. Bolečino lahko povzroči tudi vpenjanje mišic korenin živčnih končičev hrbtenice.

Bolečine v hrbtu in bolečinah v dimljah

Bolečine v predelu dimelj pri moških, ki sevajo v spodnji del hrbta, so lahko povezane z adenomom prostate, torzijo testisa, onkologijo, urološkimi boleznimi itd.

Razvrstitev bolečin v hrbtu

Razlikuje klasifikacija, razširjena v številnih državah, namenjena optimizaciji zagotavljanja zdravstvene oskrbe za LPSspecifični, radikularni in nespecifični BNS. . .

Specifične bolečine v hrbtuje simptom določene bolezni, pogosto hude in celo življenjsko nevarne (rak, vključno z metastazami na hrbtenici; nalezljiv - tuberkuloza, osteomielitis hrbtenice, epiduralni absces itd. ; ; travmatični in osteoporotični zlom vretenca; anevrizme trebušne aorte, ginekološke, urološke in ledvične bolezni, stenoza hrbteničnega kanala in sindrom cauda equina itd. ).

Specifični LPS pogosto spremljajo "rdeče zastavice", značilne za osnovno bolezen, ki pomagajo zdravniku, da sumi, da ima bolnik resno patologijo, in ga namenoma pregledajo (po možnosti z vključitvijo ustreznega strokovnjaka), da ugotovi pravilno diagnozo in zdravljenje.

Radikularna (radikularna) bolečina v križu, vključno s sindromom išiasa, je posledica stiskanja hrbtenice.

Zdravljenje bolnikov z radikularnim LNS je v pristojnosti nevrologa, s posebnimi indikacijami pa je potrebno sodelovanje nevrokirurga. V praksi takšni bolniki pogosto posežejo po pomoči kiropraktikov.

Med radikularnimi bolečinami v križu ločimo:

  • lumbago,alilumbago;
  • lumbodynia- dolgotrajne bolečine le v križu;
  • lumboishalgija- bolečine v hrbtu, ki sevajo v nogo.

Nespecifične bolečine v križu- najpogostejši, ki ni povezan z nobeno visceralno boleznijo, resno patologijo hrbtenice, hrbtenjače in njenih korenin. Lahko ga povzroči preobremenitev ledvene hrbtenice, še posebej povezano s težkim dvigovanjem, dolgotrajnim neprijetnim položajem med spanjem ali delom itd.

Zato je povsem smiselno, da načrtovani rentgenski pregled hrbtenice ni vključen v priporočila za pregled bolnikov s sindromom nespecifične bolečine v križu (NLP). Takšni bolniki ne potrebujejo obveznega posvetovanja z nevrologom, ampak jih mora zdraviti družinski zdravnik, okrožni terapevt ali splošni zdravnik.

Bolečine v križu in "ledvena osteohondroza"

Ledveni osteohondroza(Osteohondroza ledvene hrbtenice)- najpogostejša diagnoza, ki jo dobijo bolniki s pritožbami zaradi bolečin v ledvenem delu hrbtenice. Nemogoče pa je identificirati vsak primer razvoja epizode bolečine v križu s pogosto dejansko prisotnimi pri bolniku "degenerativno-distrofičnimi" spremembami na hrbtenici, ki postavljajo "običajno" diagnozo"Poslabšanje osteohondroze"ali preprosto"Osteohondroza". . .

Pri bolečinah v križu ali križu se pogosto napiše diagnoza, na primer:"Dorsopatija. Osteohondroza ledvene hrbtenice. Išias. Lumbarizacija ". . . Čeprav bi se pravilna diagnoza v tem primeru morala slišati takole:»Lumbago z išiasom v ozadju osteohondroze ledvene hrbtenice. Lumbarizacija. (koda М54. 4) ".

Treba je opozoriti, da nobena tuja klasifikacija degenerativno-distrofičnih bolezni ne vsebuje nozološke enote. "osteokondritis hrbtenice". . . Poleg tega niti izraz"Osteohondroza"in nobenega drugega izraza, ki označuje distrofične spremembe hrbtenice, se ne sme uporabljati kot sinonim za klinično diagnozo.

Hondrozaje distrofična sprememba hrustanca diska,osteohondroza- distrofične spremembe na disku in sosednjih telesih vretenc. Vendar pa tako radiologi kot kliniki ne vedo za znake distrofičnih sprememb na hrbtenici(hondroza, osteohondroza, spondiloartroza, spondiloza, fiksiranje hiperostoze itd. )vodi do pretirane diagnoze: tovrstne patologije najdemo tam, kjer jih ni.

Pogosto se osteohondroza imenuje vse naštete degenerativne spremembe zaradi nepoznavanja razlik med njimi. Z napačnim razumevanjem osteohondroza vključujehernija diska, ki je posledica njegove rupture in je praviloma navaden disk in ni spremenjen z distrofičnim postopkom. Čeprav je klicanje hernije diska osteohondroza prav tako napačno kot ruptura meniskusa v kolenskem sklepu - osteoartritis.

Mednarodno združenje vertebro-nevrologov priporoča uporabo splošnega izraza "vretenčna disfunkcija" (ki mimogrede tudi ni vključen v klasifikacijo bolezni ICD-10) v primerih pojava ustreznih kliničnih simptomov.

Številni sodobni, predvsem tuji avtorji poudarjajo odsotnost povezave med prisotnostjo radioloških znakov degenerativnih sprememb na hrbtenici na eni strani in pojavom ali intenzivnostjo bolečine v križu na drugi strani, ker je le 1 od 10 bolnikov z radiološkimi znaki degenerativnih lezij hrbtenice klinična manifestacija bolezni.

Zdravljenje bolečin v hrbtu doma

Pri bolečinah v križu, ki so povezane z mišično napetostjo in mišično napetostjo, lahko mazila za bolečine v križu znatno lajšajo simptome in pomagajo pri lajšanju mišične napetosti.

Mazilo in tablete za bolečine v križu

Mazila in kreme se uporabljajo za zdravljenje križa. Lahko pa jemljete tablete, ki vsebujejo nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID).

Hkrati si je treba zapomniti, da lahko samozdravljenje doma pri bolečinah v križu s kremami, mazili, gorčičnimi obliži in drugimi postopki privede do zanemarjanja osnovne bolezni, ki povzroča te bolečine, in do zelo žalostnih posledic. Samozdravljenje križa je še posebej nevarno za bolezni ledvic, kot soakutni pielonefritisaliledvična kolikazahteva nujno kvalificirano zdravstveno oskrbo.

Preprečevanje bolečin v ledvenem delu

Osebe, ki so imele napad bolezni, zlasti pred oblikovanjem stabilne remisije, morajo upoštevati določena navodila za preprečevanje:

  • Tela ne nagibajte brez opore na roki; predmete dvignite s tal s pokrčenimi koleni.
  • Pogosteje spreminjajte položaj telesa, ne stojte dlje časa, ne sedite.
  • Delajte za mizo ali na delovnem mestu, pri čemer držite pokonci, pri tem eno nogo, upognjeno v kolenu, postavite pred drugo.
  • Pazite, da ne izvajate določenih vaj joge, aerobike brez priporočila zdravnika za vadbo ali specialista vertebrologa.
  • Pazite se podhladitve, prepiha in dolgotrajnega segrevanja v vroči kopeli, saj sprostitev mišic za nekaj časa prikrajša imobilizirajočo zaščito mišičnega steznika.