Artroza prstov - bolezen glasbenikov ali ne

Ko razmišljamo o rokah starejše osebe, si skoraj neizogibno predstavljamo grizljane prste, stanjšane v falangah, a kot da bi otekli v sklepih. Le malokdo misli, da to ni le znak naravnega staranja telesa, temveč simptom resnične bolezni - artroze prstov. In še več, vsi ne vedo, da lahko ta bolezen »stari« roke pri petindvajsetih ali tridesetih, zaradi česar postane pisanje preproste note ali zvijanje pokrovčka steklenice boleča in težka naloga. Kako ohraniti fino motoriko prstov, kdo je ogrožen in kaj storiti z artrozo prstov, če se je že začela - o tem preberite spodaj.

bolečina v sklepu prstov ženske

Deformirajoča artroza prstov

Metakarpofalangealni in medfalangealni sklepi človeka doživljajo stalno obremenitev, saj mora za normalno kakovost življenja vsako minuto izvajati drobne gibalne gibe - od preprostih prijemov (vzemite jabolko, odprite vrata, primite jedilni pribor) do zelo majhnih in zapletene (določajo rokopis osebe, njegovo sposobnost šivanja in pletenja, igranje inštrumentov in še veliko več). Bolj ko so prsti obremenjeni, več obrabe je izpostavljeno hrustančnemu tkivu, ki pokriva glave falangealnih kosti in tvori sklepno površino. Ta hrustančna plast, oprana s sinovialno tekočino, omogoča, da se kosti med premikanjem ne drgnejo druga ob drugo, ampak tako rekoč zdrsnejo in igrajo vlogo naravnega blažilnika (na primer med udarnimi gibi, brez katerih je nemogoče tipkati na tipkovnici).

Iz različnih razlogov, o katerih bomo razpravljali spodaj, je medfalangealni hrustanec obrabljen. Najpogosteje se postopek zgodi na naslednji način:

 1. Porozno hrustančno tkivo je obremenjeno, pri čemer se mazivo za sklepe iz njega "iztisne", kar zagotavlja dobro gibljivost sklepov. Običajno po tem pride do okrevanja - hrustanec je spet nasičen z vlago v mirnem stanju. Če pa je obremenitev pretirana ali je motena prehrana hrustanca, se začne sušiti in pokati. To vodi do zmanjšanja njegove elastičnosti in funkcionalnosti.
 2. Ker se ne more upreti trenju, se presušen hrustanec začne postopoma obrabljati in postajati tanjši ter razkriva glave kosti. Ker se sklepna površina ne spopada v celoti s to nalogo, kosti, mišice in vezi začnejo doživljati obremenitev, ki je predvidena za hrustanec - skoraj celoten ortopedski aparat prsta ali celo celotne roke. Da bi povečalo površino sklepne površine in preprečilo njeno nadaljnje brisanje, začne telo na prizadetem območju "dokončno graditi" osteofite - kostne izrastke, ki imajo lahko zaobljeno in celo konico podobno obliko. Ta postopek se popularno imenuje tudi "odlaganje soli", kar pa ni povsem pravilno, kergovorimo o širjenju kostnega tkiva.
 3. Pojav osteofitov vodi do zmanjšanja gibljivosti - prsti se slabše upognejo in ni več mogoče spretno obvladovati običajnih dnevnih dolžnosti kot prej. Hkrati kostno tkivo nima lastnega mehanizma zaščite pred trenjem, zato se osteofiti občasno odlomijo in poškodujejo sosednja tkiva, kar povzroči bolečino in vnetje. Poleg tega nastanejo mikroskopske razpoke, ki zmanjšajo moč kosti in jo naredijo krhko - zato pri artrozi in osteoartritisu zlomi prstov niso redki, tudi zaradi ne premočnih udarcev. Ko se osteofit, ki kompenzira nezadostno funkcijo sklepa, odlomi, namesto njega zraste še en - sčasoma se proces samo poslabša skupaj z disfunkcijo hrustanca.
 4. Močna obraba sklepnih površin, spremembe oblike kosti vodijo v prestrukturiranje celotne roke, kronično vnetje in bolečino. Čopič je deformiran do popolne nezmožnosti, da vrčka sploh ne primete s prsti.

Od artritisa se artroza, ki ji pravimo tudi osteoartritis ali osteoartritis (vsi so sopomenke), razlikuje predvsem v uničenju sklepa in kroničnem poteku bolezni. Medtem ko artritis pomeni le prisotnost akutnega vnetnega procesa, ki prizadene hrustančno tkivo. Z artrozo so v degenerativno-distrofični proces vključeni sklepna vreča, sinovija, subhondralna kost, pa tudi vezi in mišice. Tudi pri artritisu so bolečine običajno ostre in hude, pojavljajo se ponoči. Medtem ko se artroza počuti podnevi, v zgodnjih fazah - ne preveč izrazite boleče bolečine.

Trenutno so najpogostejše oblike artroze: rizartroza, pri kateri je vpleten palec, in poliartroza, ki prizadene več medfalangealnih sklepov hkrati.

Ne pozabite: v zgodnjih fazah bolezni je še vedno mogoče preprečiti uničenje kosti in artrozo pripeljati v trajno remisijo, hkrati pa ohraniti visokokakovostno biomehaniko rok.

Vzroki za artrozo majhnih sklepov rok

Skupina tveganja pogosto vključuje ljudi v družini, ki so že imeli bolezni artroze prstov. Gostota hrustančnega tkiva in hitrost presnovnih procesov v njem sta genetsko vnaprej določena, zato je nagnjenost k razvoju bolezni lahko dedna. Tudi bolezen prizadene ženske v postmenopavzi približno 10-krat pogosteje kot njihovi vrstniki.

Verjetnost artroze se povečuje v povezavi s poklicnimi in gospodinjskimi obremenitvami - tipkarji, kirurgi, maserji, peki, mlekarice, strugarji in mlinarji, pianisti, športniki in drugi strokovnjaki, ki "delajo z rokami", pogosto neprijetne simptome opazijo prej kot drugi.

Razvoj artroze prstov olajšajo:

 • hitra obraba in / ali nezadostna regeneracija hrustančnega tkiva;
 • presnovne motnje, težave z endokrinim sistemom, sistemske avtoimunske bolezni (diabetes mellitus, revmatoidni artritis, protin);
 • pomanjkanje običajnega počitka in ogrevanja na delovnem mestu, pretirana vadba z utežmi;
 • motnje spanja in kronični stres;
 • starostne hormonske spremembe;
 • prirojene okvare rok;
 • poškodbe roke, prstov in zapestja;
 • hipotermija, delo z vibrirajočimi instrumenti in drugimi neugodnimi dejavniki;
 • septične in specifične (tuberkuloza, klamidija, sifilis) nalezljive bolezni;
 • alergijske reakcije;
 • kronična dehidracija (navada, da pijete malo);
 • neuravnotežena prehrana brez vitaminov D, E, K in mineralov.

Simptomi artroze prstov

Simptomi in zdravljenje artroze sklepov prstov se lahko močno razlikujejo glede na stadij bolezni in pacientovo zaznavo. Pogosto je blago nelagodje v sklepih, povečana mišična utrujenost pripisana utrujenosti in se ne upošteva, dokler se ne pojavijo stalne boleče bolečine. Toda prej, ko se zdravljenje začne, bolj popolna bo funkcionalnost prstov v starosti in večja bo kakovost življenja v naslednjih letih.

Prva stopnja.Bolezen se začne z občutkom bolečin v rokah, otrplosti ali mravljinčenja, včasih - se kaže v streljajočih bolečinah. Vsakodnevne naloge je težje opravljati - prsti se hitreje utrudijo, v sklepih se pojavi suh in hrapav hrušč (ne smemo ga zamenjati z "zdravim" zvočnim! ), Kliki pri upogibanju. Roke si želim spočiti. Bolečino običajno čutimo le med vadbo. V sproščenem stanju prsti nekaj časa bolijo in povzročajo nelagodje. Vse pogosteje opazimo togost gibov, pred vajami, ki zahtevajo ročno spretnost, se je treba "ogreti", raztegniti prste. Sklepi postanejo otečeni. V prisotnosti bolezni srca in ožilja se roke začnejo odzivati na spreminjajoče se vreme.

Druga stopnja.Na tej stopnji pride do močnega zoženja sklepnega prostora (do 50%), vnetni proces se poveča. Koža nad sklepi se pogosto vroča. Bolečina je ponavadi nenehna in se morda ne ustavi niti ponoči. Po delu in zjutraj se pojavijo otekline, togost prstov. Falange se opazno odebelijo, vezi pa skrajšajo, v gibih se pojavi okornost, zaradi česar je manipulacija z majhnimi predmeti (igle, niti, drobci in gumbi) težja. Na straneh sklepov se pojavijo značilna zadebelitve vezivnega tkiva (tako imenovani Heberdenovi in Bouchardovi vozli), napolnjeni s sinovialno tekočino - ciste so še posebej jasno vidne, če jih gledamo s hrbtne strani dlani. Taktilna in temperaturna občutljivost prstov se močno zmanjša. Sproščanje rok brez toplih kopeli postane skoraj nemogoče - mišice so v stalni napetosti. Amplituda prostovoljnih gibov se opazno zmanjša, pojavijo se krči.

Tretja stopnja.Na zadnji stopnji bolezni se prsti praktično ne upognejo, lahko se pojavijo ankiloza in trajne kontrakture. Bolečina je stalna, izčrpavajoča in pri bolnikih pogosto povzroči depresijo. Falange prstov med sklepi postanejo tanjše zaradi distrofije mišičnega tkiva. Tudi preprosta vsakdanja opravila - na primer držanje skodelice - so pacientu praktično nedostopna. Potrebuje pomoč drugih. Jasno so vidne deformacije sklepov in spremembe oblike roke. V naprednih primerih so možne nekrotične spremembe v tkivih.

Če želite opraviti ekspresni test in razumeti, ali je vredno skrbeti, vam bo članek o simptomih in zdravljenju artroze koristen. Najboljša rešitev pa bi bila, da se čim prej obrnete na revmatologa ali ortopeda - le klinične diagnostične metode bodo pomagale dokončno potrditi ali ovreči diagnozo.

Zdravljenje artroze prstov

Nadzor artroze prstov v zgodnjih fazah vam omogoča popolno odpravo zunanjih simptomov bolezni, ki vplivajo na kakovost življenja. Vendar je terapija zapletena, večvektorska - ne vključuje le uporabe zdravil, temveč tudi fizični vpliv in celo delovno terapijo. Za boj s kronično boleznijo je včasih treba premisliti o svoji prehrani, vsakdanjiku, delovnih pogojih in organizaciji delovnega mesta.

Zdravljenje z zdravili

Zdravljenje artroze prstov se praviloma začne z odpravljanjem bolečine, za katero se uporablja imobilizacija roke z opornico ali ortopedskim povojem in analgetičnimi tabletami, kremami in mazili. Način mirovanja pomaga rehidrirati hrustanec in mu povrniti elastičnost. V primeru močnega vnetja in edema, ki motijo trofizem (prehrano) tkiv, zdravnik predpiše nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID), ki obnavljajo krvni obtok v prstih. Glede na indikacije so predpisani steroidni hormoni. Osteoartritis, ki ga povzroča nalezljivi artritis, zahteva lokalno dajanje antibiotikov.

Sprejem hondroprotektorjev se je uveljavil kot eden najučinkovitejših ukrepov v kateri koli fazi bolezni. Hondroitin sulfat in glukozamin je treba uživati v tečajih, približno 6 mesecev na leto - učinek se pokaže po nekaj mesecih in je dolgoročen.

Če predlagano zdravljenje ne lajša bolečine, lahko analgetike vbrizgamo neposredno v sklep. Ta postopek pogosto vključuje uporabo posebnih zdravilnih mešanic, ki vsebujejo tudi hondroprotektorje, hialuronsko kislino, krvno plazmo, bogato s trombociti (PRP-terapija) in druga sredstva, namenjena regeneraciji hrustančnega tkiva in odpravi trenja.

Kirurški poseg pri artrozi rok

V zadnjih fazah bolezni se glede na indikacije lahko izvede operacija. Praviloma gre za izpiranje sklepa in izločanje osteofitov, rekonstrukcijo ali tvorbo uničenega sklepa, njegovo stabilizacijo (fuzijo) ali endoprostetiko (doslej precej nepriljubljen ukrep pri operacijah majhnih sklepov rok).

Fizioterapevtsko zdravljenje

V večini primerov se bolezen dobro odziva na konzervativno fizioterapevtsko zdravljenje - vendar se izvaja le v fazi remisije, potem ko se vnetje umiri. Aparatne metode za zdravljenje deformirajoče artroze prstov vključujejo elektroforezo, udarni val, UHF, pulz, magnetoterapijo in druge. Učinkovita je tudi akupunktura.

Bolnikom je priporočljiva terapevtska masaža in samo-masaža, ki pomaga v boju proti mišični napetosti in krčem, blagodejno vpliva na stanje vezi, metabolizem v roki in prstih ter na amplitudo prostovoljnih gibov. Za samo-masažo je dovolj:

 • dlani drgnite skupaj, dokler se koža ne ogreje;
 • drgnite vsak prst od osnove do konic;
 • vsak prst zavrtite v rahlo stisnjeno pest, kot da ostrite svinčnik;
 • 30 sekund hitro upognite in razvijte prste, ne da bi jih stiskali v pesti;
 • dlani položite skupaj in konice prstov naslonite eno na drugo ter jih 1-2 minuti dobro pritiskajte.

Vključuje zdravljenje artroze prstov in gimnastiko. Za razvijanje fine motorike pri ogrevanju uporabite gumijaste kroglice in posebne zapestne ekspanderje, posebne kocke in druge pripomočke. Modeliranje iz gline ali plastelina ne bo odveč. To bo pomagalo ohranjati mišični tonus in preprečiti nastanek velikih osteofitov.

Doma si lahko naredite tudi tople kopeli z vodo (vredno ji je dodati morsko sol, eterična olja, zeliščne čaje), parafinom ali čistim peskom - segrevanje formulacij bo pospešilo izločanje razpadajočih produktov in omogočilo hiter dostop do hranil.

Dieta za artrozo prstov

Bolnikom svetujemo, da upoštevajo nestrogo prehrano, ki izključuje prekajeno, preslano hrano, alkohol, pa tudi hrano z umetnimi barvili, steroide, konzervanse. Prehrana je še posebej pomembna pri zdravljenju metabolične artroze - v tem primeru jo v celoti določi lečeči zdravnik. Bolnikom praviloma svetujejo obroke, bogate z živalskim in rastlinskim kolagenom ter drugimi želirnimi snovmi. Hrana mora vsebovati najmanj "praznih" kalorij in v celoti zagotavljati dnevno telesno potrebo po vitaminih, makro- in mikroelementih. Nujno je, da pijete dovolj vode z elektroliti, kot so mineralne ali izotonične pijače.