Bolečine v sklepih (artralgija)

Artralgija - bolečine v sklepih

Bolečine v sklepih(artralgija) se lahko pojavi v enem ali hkrati v več sklepih (poliartralgija). Artralgije opazimo pri revmatskih, endokrinih, infekcijskih, tumorskih, nevroloških, avtoimunskih boleznih, poškodbah, prekomerni telesni teži. Odkrivanje vzrokov za bolečine v sklepih ima pomemben diferencialno diagnostični pomen; izvajamo z rentgenskimi, ultrazvočnimi, laboratorijskimi, invazivnimi metodami (artrocenteza, artroskopija). Zdravljenje artralgije se zmanjša na zdravljenje bolezni, ki jo je povzročila. Uporabljajo se simptomatski ukrepi (analgetiki, lokalna toplota, mazila), imobilizacija, fizioterapija, kirurški posegi.


Razvrstitev

Artralgije se razlikujejo po lokalizaciji in globini, številu prizadetih sklepov, naravi in intenzivnosti sindroma bolečine, njegovem dnevnem ritmu, trajanju obstoja, povezanosti z določeno vrsto gibanja. Ob prisotnosti bolečine v enem sklepu govorijo o monoartralgiji, s hkratnim ali zaporednim sindromom bolečine v več sklepih - o oligoartralgiji, s prizadetostjo 5 ali več sklepov - o sindromu poliartralgije.

Glede na naravo artralgičnega sindroma ločimo akutno in dolgočasno bolečino; po intenzivnosti - od šibke in zmerne do intenzivne; glede na vrsto toka - prehodni in stalni. Pogosteje se artralgija pojavlja v velikih sklepih - kolku, kolenu, ramenu in komolcu, manj pogosto v srednjih in majhnih - zapestju, gležnju, medfalangeu.

Pojav bolečine v sklepih spodbuja draženje nevroreceptorjev sinovialnih membran sklepnih kapsul z vnetnimi mediatorji, produkti imunskih reakcij, kristali soli, toksini, osteofiti. V revmatologiji je običajno razlikovati naslednje vrste bolečin v sklepih:

 • zaradi toksičnega sindroma pri akutnih okužbah;
 • primarna epizoda ali intermitentna (intermitentna) artralgija pri akutnem ali ponavljajočem se artritisu;
 • dolgotrajna monoartralgija velikih sklepov;
 • oligo- ali poliartralgični sindrom, ki spremlja prizadetost sinovialnih membran ali progresivne degenerativno-distrofične spremembe v hrustancu;
 • preostala po-vnetna ali posttravmatska artralgija v sklepih;
 • psevdoartralgija.

Zakaj bolijo sklepi

Pogoste nalezljive bolezni

Artralgični sindrom pogosto spremlja potek akutnih okužb. Bolečine v sklepih lahko opazimo tako v prodromalnem obdobju bolezni kot v zgodnji klinični fazi, ki se pojavlja z zvišano telesno temperaturo in zastrupitvijo. Za infekcijsko obliko artralgije so značilne "bolečine" v sklepih spodnjih in zgornjih okončin, poliartikularna narava bolečine in njihova povezanost z mialgijo. Gibljivost v sklepu je popolnoma ohranjena. Običajno infekcijska artralgija izgine v nekaj dneh, ko toksični sindrom, ki ga povzroča osnovna bolezen, oslabi.

Infekcijski artritis

Možne možnosti za razvoj postinfekcijske reaktivne artralgije po akutnih črevesnih ali urogenitalnih okužbah; parainfekcijski artralgični sindrom, ki ga povzroča tuberkuloza, infektivni endokarditis, sekundarni sifilis. Pogosto so vzrok bolečine v sklepih žarišča obstoječe kronične okužbe - pielonefritis, holangitis, adneksitis, paratonzilarni absces ali parazitska invazija.

Rezidualne artralgije po vnetju sklepov so kronične ali prehodne. Bolečina in togost v sklepih lahko trajata tedne ali mesece; v prihodnosti se dobro počutje in funkcije okončin v celoti povrnejo. Pri kronični obliki artralgije so njena poslabšanja povezana s preobremenitvijo, meteorološko labilnostjo in hipotermijo.

Bolečine v kolenskih sklepih so lahko simptom revmatičnih bolezni

Revmatične bolezni

Bolečine v sklepih tipa poli- ali ologartralgije so glavni simptom vnetnih revmatskih bolezni. Za revmatično artralgijo je značilen stalen, intenziven, migrirajoči sindrom bolečine, prizadetost velikih sklepov, predvsem spodnjih okončin, omejeno gibanje v sklepih.

Prvenec revmatoidnega artritisa, pa tudi sistemske revmatične bolezni, se kaže s poliartikularnim sindromom, ki prizadene majhne simetrične sklepe stopal in rok, motorično togost zjutraj.

Pri mikrokristalnem protinskem artritisu se artralgija kaže v obliki ponavljajočih se paroksizmalnih bolečin v izoliranem sklepu, ki, ko se nenadoma pojavijo, hitro dosežejo največjo intenzivnost in ne pojenjajo več dni.

Degenerativne lezije sklepov

Postopno naraščajoče bolečine v sklepih za dolgo časa lahko kažejo na deformirajoči osteoartritis in druge degenerativno-distrofične lezije. V tem primeru je značilna prizadetost kolenskih ali kolčnih sklepov; topa, boleča, z vadbo povezana vrsta bolečine in njihovo izginotje v mirovanju. Artralgija je lahko vremensko odvisna, spremlja jo "krčkanje" sklepov med gibanjem, oslabi pri uporabi lokalne distrakcijske terapije.

Poškodbe sklepov

Modrice, izpahi sklepov, poškodbe ligamentnega aparata, intra-sklepni zlomi spremljajo hude bolečine. Prizadeti sklep postane otekel, deformiran, vroč na dotik. Podporna funkcija spodnjega uda je oslabljena, gibanje v sklepu postane oteženo, včasih pride do patološke gibljivosti. Poškodbe lahko spremljajo krvavitve v sklepno votlino, kar vodi v njegovo togost.

Onkološke bolezni

Vztrajna dolgotrajna oligo- in poliartralgija, ki jo spremlja nastanek "hipokratovih prstov" (deformacije nohtov in distalnih falang, kot sta "urno steklo" in "bobnaste palice"), kaže na paraneoplastično lezijo sinovialnih membran. Pri takih bolnikih je treba sumiti na onkološko patologijo notranjih organov, predvsem na pljučni rak.

Endokrine bolezni

Pogosti vzroki za bolečine v sklepih so endokrine motnje – primarni hiperparatiroidizem, ovariogene disfunkcije, hipotiroidizem, debelost. Artikularni sindrom endokrine geneze poteka v obliki oligoartralgije, povezane z osalgijo, mialgijo, bolečino v medeničnih kosteh in hrbtenici.

Drugi razlogi

Drugi možni vzroki za artralgijo vključujejo:

 • zastrupitev s težkimi kovinami (talij, berilij);
 • pogosta preobremenitev ali mikrotravma sklepov;
 • dolgotrajno zdravljenje z zdravili;
 • postalergijske reakcije;
 • ravna stopala;
 • deformacija okončin v obliki črke X ali O;
 • psevdoartralgija, ki jo simulirajo primarna osalgija, nevralgija, mialgija, vaskularna patologija, psihosomatske motnje.

Diagnostika

Ker so bolečine v sklepih le subjektiven simptom, pri ugotavljanju vzrokov za njihov nastanek pridejo v ospredje klinične in anamnestične značilnosti ter fizični pregled. Potreben je posvet z revmatologom, ortopedom. Za razlikovanje etiologije artralgije se izvajajo številne objektivne študije:

 • Rentgenski pregled sklepov.Gre za rutinsko metodo, ki omogoča pregled vseh sklepov pri različnih boleznih. Najpogosteje se radiografija izvaja v eni ali dveh projekcijah, možno je tudi študij v posebnem slogu, izvajati kontrastno artrografijo. Podrobnejša slika stanja osteohondralnih in mehkih tkiv sklepov je na voljo s slikanjem CT in MRI.
 • Ultrazvok sklepov.Omogoča odkrivanje izliva v sklepni votlini, erozijo kosti, spremembe v sinovialni membrani, merjenje širine sklepnih prostorov. Zaradi razpoložljivosti ultrazvoka je nepogrešljiv za diagnozo revmatskih sklepnih patologij.
 • invazivne metode.Glede na indikacije se opravi punkcija sklepa, biopsija sinovialne membrane. V spornih primerih se izvaja diagnostična artroskopija, ki omogoča pregled sklepne votline od znotraj, izvajanje diagnostičnih in terapevtskih ukrepov.
 • Laboratorijski testi.Pomaga prepoznati prisotnost vnetnega procesa,revmatske bolezni. V periferni krvi se določi ESR, raven C-reaktivnega proteina, sečna kislina, specifični markerji imunopatologije (revmatoidni faktor, antinuklearna protitelesa, ACCP). Pomembna diagnostična metoda je mikrobiološka in citološka preiskava sinovialne tekočine.
 • Dodatne diagnostične metode:termografija, podografija.
Plazmolifting sklepa - vnos pacientove plazme v sklepno votlino z artralgijo

Zdravljenje

Pomoč pred diagnozo

Pri vseh bolečinah v sklepih je treba ostati miren in ne obremenjevati okončine. Presnovni vzroki artralgije narekujejo potrebo po uravnoteženi prehrani, normalizaciji telesne teže. Pri svežih poškodbah je treba na sklep nanesti mraz, poškodovano okončino imobilizirati z opornico ali pritrdilnim povojem. Lahko vzamete zdravila proti bolečinam ali nesteroidna protivnetna zdravila.

Zanemarjanje pristojnega pregleda in zdravljenja artralgije je preobremenjeno z razvojem nepopravljivih funkcionalnih motenj sklepov - togost, ankiloza, kontraktura. Ker lahko bolečine v sklepih služijo kot označevalec različnih bolezni, se je treba posvetovati z zdravnikom, če se sklepni sindrom pojavi in traja več kot 2 dni.

Konzervativna terapija

Pri zdravljenju bolečine v sklepih ima glavno vlogo zdravljenje vodilne patologije. Zdravljenje artralgije z zdravili je namenjeno zaustavitvi vnetnih intraartikularnih procesov in bolečine. Sistemska terapija vključuje uporabo nesteroidnih protivnetnih zdravil.

Z zmerno artralgijo ali prisotnostjo kontraindikacij za peroralno dajanje zdravil se izvaja lokalna zunanja terapija s segrevalnimi, protivnetnimi in analgetskimi mazili. Na predel sklepov nanesemo nanos z dimetil sulfoksidom. Priporočajo se sklepna gimnastika, fizioterapevtski postopki (elektroforeza z zdravili, magnetoterapija, fonoforeza, UHF terapija).

Po potrebi se izvajajo periartikularne blokade, intraartikularne injekcije glukokortikoidov, hondroprotektorjev, protez sinovialne tekočine. Obetavne sodobne metode zdravljenja kroničnih sklepnih patologij so ozonoterapija, plazmolifting sklepov in ortokinoterapija.

Operacija

Različne vrste kirurških posegov so upravičene pri bolečinah v sklepih zaradi poškodb, pa tudi pri kroničnih boleznih, ki vodijo do izgube funkcije sklepa. Izvajamo jih lahko z odprtimi (artrotomija) ali endoskopskimi (artroskopija) metodami. Glede na vzrok bolezni se izvajajo:

 • artroplastika;
 • artrodeza;
 • ligamentna plastika;
 • sanacija sklepne votline;
 • odstranitev patoloških formacij (ciste, intraartikularna telesa);
 • sinovektomija;
 • sklepna artroplastika.