Bolečine v križu - kaj storiti in kako zdraviti?

bolečine v hrbtu v ledvenem delu

Vsi vedo, da je hrbtenica ena najpomembnejših struktur celotnega telesa. Narava je poskrbela, da je bila hrbtenica dovolj močna in hkrati mobilna na različnih oddelkih, pa tudi specifična struktura hrbtenice vam omogoča, da absorbirate in zmehčate obremenitev, ki se neizogibno pojavi med različnimi gibi in samo pri hoji.

Ena najpogostejših mišično-skeletnih težav, s katerimi se srečujemo, je bolečina in nelagodje v ledvenem delu. Takšne kršitve se pojavljajo tako v profesionalnem športu kot posledica poškodb in preobremenitev kot v običajnem vsakdanjem življenju. To skrbi mnoge na planetu in težave s hrbtom so med tremi najpogostejšimi pritožbami.

Ledveni del je najbolj masiven in nosi težo zgornjega dela telesa, opravlja podporne, motorične, blažilne funkcije.

Bolečina, lokalizirana v ledvenem predelu, je lahko mehanska, infekcijska, presnovna (na primer osteoporoza), vnetna (ankilozirajoči spondilitis), visceralna (povzročena zaradi bolezni notranjih organov) in neoplastična (onkologija).

Takšna bolečina lahko kaže na razvoj resnih bolezni, ki lahko povzročijo začasno invalidnost in celo invalidnost. Zato, če občutite nelagodje v ledvenem predelu, se morate nemudoma posvetovati z zdravnikom.

Mnogi verjamejo, da je vzrok za bolečine v hrbtu hernija diska ali izboklina, in dejansko je v primerjavi z drugimi oddelki pojav kile pogosteje opažen v ledvenem predelu, to je posledica dejstva, da ta oddelek nosi povečano obremenitev. , pogosteje pa je to vzrok za bolečino.

Tako imenovana diskogena bolečina predstavlja le 4 % vseh ledvenih težav in seveda zahteva specializirano nevrokirurško zdravljenje.

Po statističnih podatkih je mehanska bolečina v križu 70-80% in se rešuje s konzervativnim zdravljenjem s pomočjo ročne in fizikalne terapije. Mehanska bolečina vključuje kršitev gibljivosti lastnih sklepov in ligamentov hrbtenice ter pojav vnetja na tem področju.

Vmesni seštevek

 1. Če se pojavi bolečina, se morate posvetovati z zdravnikom in ne samozdraviti
 2. Hernija diska pogosto ni vzrok za bolečino, ne bojte se
 3. Mehanske težave s hrbtom se zdravijo konzervativno

Ledvena hrbtenica je veliko bolj gibljiva pri nagibu naprej in nazaj, t. j. pri fleksiji in ekstenziji kot pri bočnem upogibanju in obračanju. Fleksija je 70-100 stopinj, rotacija pa le 30 stopinj, kar pomeni, da je ohranjanje gibljivosti med upogibanjem naprej in nazaj ključ do uspeha in odsotnosti bolečine.

Za izboljšanje gibljivosti pri upogibanju in iztegovanju lahko uporabite vajo s tesnim trakom.

Najprej ocenite, kateri gib je boleč: fleksija ali ekstenzija, da bi razumeli, kateri korektivni gib bomo izvedli.

Nato položite trak na ledveni predel tik nad ali tik pod območjem bolečine. Na traku ustvarite napetost s komolci pred seboj. Medtem ko držite položaj traku njegove napetosti, se začnite nagibati naprej ali nazaj. Izvedite 6-12 ponovitev in pri ponovni oceni ocenite spremembe amplitude in bolečine po izvedbi.

Nianse izvedbe:

 1. Bolečine ne sme biti, če se pojavi bolečina, spremenite položaj traku nekoliko višje ali malo nižje, prilagodite napetost traku (več, manj);
 2. Po 6 ponovitvah preverite napetost in položaj traku;
 3. Med izvajanjem gibanja ohranite napetost traku, tako naprej kot nazaj;
 4. Ponovite več pristopov 2-3;
 5. Pri hudi bolečini in brez učinka vaja ni indicirana !!!

ni potrebno:

 1. Premočno povlecite trak, da se bolečina poveča;
 2. Izvedite zelo hitro;
 3. Izvajajte skozi bolečino.

Rezultati

Najpogosteje se v običajnem življenju pojavljajo tako imenovane mehanske bolečine, ki zahtevajo pravilno diagnozo s strani specialista, pa tudi izvajanje korektivnih vaj za njihovo preprečevanje.

Za izboljšanje fleksije in iztegovanja v ledvenem delu uporabite tesen trak.

Pri delu upoštevajte pravila:

 1. Ne teči skozi bolečino
 2. S pravilno tehniko se ustvari hiter učinek (zmanjšanje bolečine, povečanje obsega gibanja)
 3. Podpora za celoten obseg gibanja s trakom
 4. Ponovljivost (2-3 nizi po 12 ponovitev)

Kot je rekel Hipokrat: "Zdravnik mora pacienta vedno spodbujati. "Vse zdravstvene in športne dosežke!!!