Osteohondroza

Bolečina pri osteohondrozi hrbtenice

Degenerativno-destruktivna lezija hrbtenice, drugače:osteohondroza- bolezen, ki vključuje poškodbe ligamentnega in sklepnega aparata osebe, medvretenčnih ploščic in teles vretenc.

Osteohondroza prizadene predvsem starejše ljudi, ne glede na spol, čeprav je treba opozoriti, da se v zadnjem času pojavlja težnja po pomlajevanju te bolezni. Takšno pomlajevanje osteohondroze je neposredno povezano s slabim telesnim razvojem otrok in prekomerno telesno težo pri toliko mladostnikih. Poleg tega sodobna mladina raje sedeče preživljanje časa v bližini televizorja ali računalnika in se izogiba športu. Kombinacija teh dejavnikov vodi do oslabitve hrbtnih mišic, motenj drže in drugih negativnih posledic za hrbtenico.

Osteohondroza in njeni vzroki

Starostne spremembe v telesu izzovejo pojav osteohondroze, ki povzroča bolečino

V središču bolezni z osteohondrozo je motnja trofizma vretenc in medvretenčnih ploščic, ki spremeni normalno strukturo tkiv. Posledično hrustančni disk izgubi svojo normalno elastičnost in obliko, kar zmanjša širino prostorov med vretenci. Kršitev medvretenčnega razmerja vodi do stiskanja živčnih končičev hrbtenjače, pa tudi do znatne preobremenitve hrbteničnih mišic, kar pojasnjuje manifestacijo bolečine pri osteohondrozi. Poleg tega se pri osteohondrozi pogosto pojavijo tudi precej resni zapleti, kot je izbočenje dela medvretenčne ploščice, pa tudi vretenčna kila.

V prihodnosti degenerativno-destruktivne spremembe, ki se pojavljajo pri osteohondrozi, vodijo v nastanek kostnih izrastkov v vretencih, ki se razširijo tudi na medvretenčne vezi in majhne sklepe hrbtenice. Ljudem z osteohondrozo postane težko izvajati upogibno-ekstenzorske gibe in sčasoma se lahko razvijejo patologije - skolioza ali kifoza.

Vse te degenerativno-destruktivne lezije hrbtenice so običajno posledica neizogibnega fiziološkega staranja človeškega telesa, vendar se lahko zaradi številnih razlogov, ki so obravnavani v nadaljevanju v tej publikaciji, proces osteohondroze bistveno pospeši.

Takoj je treba opozoriti, da ni enega samega vzroka za nastanek osteohondroze, vendar obstaja veliko število predisponirajočih dejavnikov, glavni pa so:

 • modrice, zlomi, izpahi in druge poškodbe hrbtenice;
 • dedna nagnjenost;
 • različne bolezni stopala, ki povzročajo preobremenitev vretenc, kot so klinasto stopalo, ploska stopala in druge, pa tudi dolgotrajno nošenje neudobnih in tesnih čevljev;
 • debelost ali prekomerna telesna teža;
 • naravne spremembe v telesu, povezane s starostjo;
 • kršitev presnovnih procesov v telesu;
 • ohranjanje sedečega načina življenja;
 • nenadna prekinitev poklicnega športa;
 • posebnosti poklicne dejavnosti, na primer pogosti sunki in zasuki telesa, dvigovanje uteži, neudoben položaj telesa med delom;
 • dolgotrajna in pogosta hipotermija, ki jo poslabša visoka vlažnost;
 • prisotnost pogostih in dolgotrajnih stresnih stanj.

Prisotnost več ali celo enega od zgornjih dejavnikov lahko privede do razvoja osteohondroze, ki je običajno razdeljena na štiri stopnje:

 1. Prva faza- zmanjšanje količine vlage v medvretenčni ploščici z zmanjšanjem medvretenčne razdalje. V tem primeru se v hrustancu pojavijo manjše razpoke.
 2. Druga faza- zaradi zmanjšanja medvretenčnih vrzeli pride do povešenosti ligamentnega in mišičnega aparata, kar povzroči nenaravno gibljivost teles vretenc, njihov premik in zdrs.
 3. Tretja stopnja- zaradi progresivne degenerativno-destruktivne lezije hrbtenice pride do ekstruzije medvretenčnih ploščic, pa tudi do subluksacije vretenc.
 4. Četrta stopnja- da bi preprečili subluksacije in nenaravno gibljivost vretenc, med vretenci rastejo kostni osteofiti, v priljubljenem zdravljenju jih imenujemo »solne usedline«, ki se sčasoma tako povečajo, da vretenca izgubijo gibljivost. S takšnimi kostnimi izrastki se neizogibno pojavijo poškodbe živcev in žil, ki se nahajajo v bližini teh vretenc.

Treba je opozoriti, da na prvi in četrti stopnji osteoartritisa bolniki ne občutijo bolečine.

Osteohondroza in njena razvrstitev

Čeprav ima osteohondroza veliko različnih klasifikacij, je najpogostejša klasifikacija osteohondroze, ki upošteva lokalizacijo lezij hrbtenice:

 • osteohondroza vratne hrbtenice;
 • osteohondroza torakalne hrbtenice;
 • osteohondroza ledvene hrbtenice;
 • osteohondroza sakralne hrbtenice;
 • pogosta osteohondroza, ki vključuje bolezen dveh ali več oddelkov vretenc.

Osteohondroza in njeni simptomi

Osteohondroza je kot bolezen kronične narave in zanjo je značilno menjavanje faze remisije in faze poslabšanja, pri kateri so simptomi osteohondroze še posebej značilni, odvisno od lokacije obolenja hrbtenice in prisotnosti. možnih zapletov.

Torej, za osteohondrozo cervikalne regije bodo značilne bolečine neposredno v vratu, v rokah, določena togost gibov, glavobol in odrevenelost prstov. No, v primeru stiskanja vretenčne arterije ima bolnik glavobol, ki je utripajoče narave, možno je tudi zmanjšanje funkcij slušnega aparata, omotica in omedlevica.

Nekoliko drugačni so simptomi osteohondroze prsnega koša. Bolnika skrbijo boleče bolečine v hrbtu, ki so lahko tudi akutne narave, težko dihanje pri polnih prsih, bolečina v srcu, pa tudi občutek, tako imenovan v ljudskem zdravljenju - "kola v prsih".

Simptomi osteohondroze v primeru poškodbe ledvene hrbtenice se kažejo z bolečino v spodnjem delu hrbta, nogah, križnici in se intenzivirajo pri gibanju. Poleg tega se pojavi odrevenelost nog in lahko se razvijejo različne disfunkcije genitourinarnih organov.

V fazi remisije lahko bolna oseba doživi tudi bolečino, ki ni izrazita in se pojavi le v primeru provocirajočih dejavnikov, na primer neudobnega položaja pacientovega telesa.

Osteohondroza in njena diagnoza

Rentgenski pregled je informativen način za diagnosticiranje osteohondroze hrbtenice

Najprej morajo bolniki upoštevati, da se z zdravljenjem osteohondroze ukvarja nevropatolog. Diagnoza osteohondroze praviloma vključuje naslednje korake:

 • zaslišanje pacienta;
 • zunanji pregled in palpacija pacientove hrbtenice v različnih položajih telesa ter ugotavljanje možnega obsega gibanja;
 • posebne študije za diagnozo osteohondroze z magnetno jedrsko resonanco, računalniško tomografijo in rentgenskim pregledom bolnika;
 • posebne študije perifernih živcev in krvnih žil, vendar le v primerih, potrebnih za pravilno diagnozo osteohondroze.

Če se ne lotite pravočasnega in pravilnega zdravljenja osteohondroze, po možnosti brez uporabe ljudskih zdravil, potem obstaja resnična nevarnost razvoja različnih zapletov v obliki bolezni, kot so na primer išias, hernija diska, migrena, vegetovaskularna distonija. , in z ledveno osteohondrozo - tudi možgansko kap. Zato je treba diagnozi osteohondroze in njenemu zdravljenju posvetiti ustrezno pozornost, izogibati se metodam neodvisnega alternativnega zdravljenja, da ne bi začeli razvoja te bolezni.

Konzervativno zdravljenje osteohondroze

Pri zdravljenju osteohondroze v zdravstvenih ustanovah se v nasprotju s tradicionalno medicino uporabljajo klasične metode njenega zdravljenja. Hkrati lečeči zdravnik uporablja strogo individualen pristop do pacienta. Zdravljenje osteohondroze za doseganje učinkovitosti se izvaja na kompleksen način. Same konzervativne metode zdravljenja osteohondroze so razdeljene v naslednje skupine:

 • Zdravljenje osteohondroze z zdravili.
 • Fizioterapevtsko zdravljenje osteohondroze, zlasti magnetoterapija, z uporabo posebnih medicinskih pripomočkov.
 • Sanatorijsko zdravljenje osteohondroze.
 • Organizacija pravilne prehrane, s pomočjo posebne prehrane.

Kirurški poseg pri zdravljenju osteohondroze

Zdravljenje osteohondroze s pomočjo kirurškega posega se izvaja le v primerih, ko zgornje konzervativne metode ne dajejo želenega učinka. Najpogostejša je odstranitev medvretenčne kile, pri kateri je kirurški rez največ en centimeter, bolnik pa se lahko že naslednji dan po takšni operaciji dvigne na noge. No, potek popolne rehabilitacije bolnika je končan v šestih mesecih po operaciji.

Obstaja tudi metoda zdravljenja osteohondroze s kirurškim posegom, pri kateri se odstrani prizadeta medvretenčna ploščica in na njeno mesto vgradi silikonski vsadek ali protezo, kar vodi do ponovne vzpostavitve potrebne razdalje med vretenci in posledično , odprava simptomov osteohondroze.

Preprečevanje bolezni osteohondroze

Najprej morate za preprečevanje osteohondroze:

 • izogibajte se povečanemu stresu na hrbtenici z nošenjem udobnih čevljev;
 • poskusite ne ostati dlje časa v neudobnem položaju telesa;
 • redno nadzorujte svojo težo in se izogibajte prekomernemu jarmu;
 • ves čas vzdržujte pravilno držo;
 • pri dvigovanju uteži enakomerno uporabljajte obe roki;
 • dnevno izvajajte splošne krepilne vaje, pa tudi bodite pozorni na redne tečaje joge ali v bazenu;
 • sledite prehrani, ki vključuje v vašo prehrano živila, kot so ribe, listnata zelenjava in zelenjava, mlečni izdelki, želeji in želeji, juhe, jajca, maslo in olivno olje;
 • izogibajte se alkoholu, gaziranim pijačam, pretirano močni kavi, slani hrani in mastnemu mesu.