Bolečina pod lopatico

bolečina pod levo lopatico od hrbta

Bolečina pod lopatico je klinični znak številnih patoloških stanj, ki lahko vključujejo gastrointestinalne, kardiološke, nevrološke bolezni, pa tudi osteohondrozo, medvretenčno kilo, bronhopulmonalno patologijo in druge.

Simptom bolečine je lahko različen po intenzivnosti in lokalizaciji - pod desno ali levo lopatico in včasih omejuje motorično aktivnost osebe. Bolečina pod lopatico je najpogosteje povezana s krči skeletnih mišic zaradi napetosti ali z odsevom bolečine, ki izhaja iz notranjih organov, ki se nahajajo v predelu lopatice.

Vzroki za bolečine pod lopaticami

Regio scapularis - tako se imenuje lopatična regija, ki je omejena s črtami - v zgornjem delu telesa med neparnim trnastim odrastkom najbolj štrlečega VII. vratnega vretenca in ključnico, spodaj - medialno-navpična črta vzdolž spodnji rob lopatic, pa tudi črta od pazduhe do roba deltoidne mišice . Diagnoza bolečine pod lopatico je odvisna od narave simptoma, njegove lokalizacije in spremljajočih kliničnih znakov, saj lahko sama lopatična regija boli le v primeru poškodbe - udarca, modrice.

Vzroki za bolečino pod lopaticami so lahko naslednji:

 • LSRS - skapulokostalni, lopatično-kostalni sindrom ali sindrom mišice, ki dvigne lopatico. Če je mišica, ki se pritrdi na prečne odrastke zgornjih vratnih vretenc, podhladjena, poškodovana, vneta ali preobremenjena, ne more normalno opravljati svoje funkcije – nagniti vrat in dvigniti lopatico. Simptomatično se sindrom PRS - scapular-reber kaže v obliki boleče, včasih intenzivne bolečine v ramenskem obroču, na vrhu lopatice in pod njim. Pogosto se občutek bolečine razširi na ramo, stranski del prsnice. Najbolj boleča točka je pritrdilna točka mišice, če pritisnete nanjo, postane bolečina akutna, seva do vratu. Poleg tega je značilen znak LS zvok škrtanja pri premikanju ramen in rok. Dinamične stalne obremenitve, pa tudi statični stres, lahko povzročijo stanje, v katerem bolečina pod lopatico postane stalna in se poslabša zaradi izpostavljenosti mrazu, prepihu.
 • YABZH - razjeda na želodcu, kot najpogostejši vzrok sevajoče bolečine pod lopaticami. Simptom se začne s topimi, bolečimi bolečinami, ki se povečajo ali zmanjšajo po jemanju zdravil, bruhanjem. Bolečina je neposredno povezana z vnosom hrane, sezonskostjo in najpogosteje seva v levo – od epigastrija do leve lopatice, v prsni koš in hrbet. Simptom bolečine pri želodčni razjedi običajno delimo na lačno, pozno ali zgodnjo bolečino. Poleg tega PU običajno spremljajo slabost na vrhuncu bolečine, bruhanje v 75-80 % primerov in zgaga.
 • Med vzroke za bolečino pod lopatico sodijo tudi vegetativne ali kot jih pogosto imenujemo psihosomatske bolečine. Takšni občutki so podobni znakom angine pektoris, kardioloških bolečin, saj povzročajo občutek stiskanja, pekočega v prsnem košu, ki se intenzivira in izžareva v roko, pod lopatico, pod ključnico, pogosteje v levo, do predel srca. Simptom bolečine je lahko intenziven in boleč, nedoločne narave. Glavni diferencialni znak vegetativne bolečine je pomanjkanje učinka po jemanju kardio zdravil - ne lajšajo bolečine ali pritiska. Relaksanti in pomirjevala praviloma pomagajo pri vegetativno-žilnem napadu.
 • Osteohondroza torakalne ali vratne hrbtenice lahko povzroči enostransko topo, dolgotrajno, bolečo bolečino, ki se najpogosteje začne na zadnji strani glave in se širi pod lopatico. Bolečina se lahko pojavi v zgodnjih jutranjih urah, okrepi se s statično obremenitvijo (sedeče delo), z nenadnimi gibi telesa. To stanje spremljajo sevajoče bolečine v roki, pod lopatico, parestezija okončine, omotica, motnje vida. Simptom se odstrani s segrevalnimi masažami, mazili, toplo kopeljo.
 • Medrebrna nevralgija je najpogostejši vzrok bolečine pod lopaticami. Simptom se hitro razvija in se izraža v paroksizmalni, enostranski bolečini, ki obdaja intenzivno naravo. Občutek bolečine se širi po medrebrnih mišicah, prostorih in se intenzivira pri globokem dihanju, kašljanju, kihanju, pri dolgotrajnem fizičnem naporu, hoji. V kliničnem smislu se interkostalni sindrom kaže s palpacijo inervirajočega območja, kar ni značilno za srčne patologije, osteohondrozo. Zaradi stalne mišične napetosti se bolečina lahko razširi nižje - v spodnji del hrbta, najpogosteje pa se kaže z zbadajočimi občutki, pekočim pod lopatico.
 • Napad angine pektoris se začne z bolečino v sredini prsnega koša (retrosternalni prostor), ki se hitro razširi, razširi na levo in odda pod ključnico, v hrbet, pod levo lopatico. Bolečine ne lajšamo vedno z jemanjem nitroglicerina, vazodilatatorjev, ki lahko služijo kot znak miokardnega infarkta. Poleg tega obstaja razlika med vzroki angine pektoris: huda, akutna bolečina v levi strani prsnega koša, pod lopatico, je značilna za angino pektoris, ko je oseba izpostavljena fizičnemu ali psiho-čustvenemu stresu. Vlečna, boleča bolečina lahko kaže na napad angine v mirovanju, ko ni zunanjih, provocirajočih vzrokov za simptom bolečine.
 • Vzroke za bolečino pod lopatico lahko povezujemo s hudim, življenjsko nevarnim stanjem – perforacijo želodčne razjede, ki jo spremljajo močne, ostre bolečine, ki sevajo pod ključnico in pod eno od lopatic. Značilen znak perforacije je bruhanje, drža bolnika je sklenjena dlani, kolena do trebuha (položaj ploda). Ta simptom zahteva takojšnjo zdravniško pomoč, pa tudi kardialgijo.
 • Yuertov simptom ali znak vnetnega procesa v osrčniku, ki ga spremlja sproščanje eksudata. Glavne manifestacije eksudativnega perikarditisa so retrosternalna bolečina, kratka sapa, visoka telesna temperatura in zvišana telesna temperatura. Bolečina se intenzivira zaradi kopičenja izliva in raztezanja perikarda pri kašljanju, spreminjanja drže telesa, občutki so lahko boleče narave, najpogosteje pa "strelijo" v vrat, pod levo lopatico. Poslabšanje vnetnega procesa pogosto povzroči klinično sliko "akutnega trebuha".
 • Disekcija aorte - disekcija stene (anevrizma) aorte. Življenjsko nevarno stanje, ki ga spremlja intenzivna bolečina v hrbtu, med lopaticami ali s premikom pod eno od njih. Najpogosteje se bolečina premakne v levo, izžareva v roko in pod levo lopatico ter se širi vzdolž disecirajoče aorte. Najnevarnejše posledice tega simptoma so lahko možganska kap (če je moten pretok karotidnih arterij), srčni infarkt (če je moten pretok krvi v koronarnih arterijah), mezenterična tromboza, paraliza nog (če je moten pretok krvi v koronarnih arterijah). moten je pretok krvi v iliakalnih arterijah), poškodba hrbtenjače (če je moten pretok krvi v vretenčnih arterijah).
 • Hernija diska torakalne hrbtenice. Bolezen se redko diagnosticira, saj je prsni predel v tem smislu precej stabilen. Stalna, boleča in naraščajoča bolečina na območju kršitve in patološkega žarišča postopoma postane intenzivna, pogosto podobna simptomom bolezni bronho-pljučnega ali srčno-žilnega sistema. Glavni značilni znak kile je lahko napetost mišic med lopaticami in vidna ukrivljenost hrbtenice. Diagnozo potrdijo rentgenski pregledi, MRI.
 • GSD je holelitiaza, kolike se lahko kažejo tudi kot paroksizmalna, neznosna bolečina, ki seva v desno, pod lopatico in zgoraj.
 • Vzroki za bolečino pod lopatico so lahko posledica bolezni dihal - pljučnice ali plevritisa. Pri vnetju pljuč je bolečina lokalizirana v skladu s patološkim žariščem v tkivu, če se proces razvije v zadnjih predelih, je bolečina v hrbtu, med lopaticami ali pod njimi. Vnetje pleure spremljajo tudi šiveče bolečine med lopaticami, pogosto pod eno od njih. Bolečina se poslabša zaradi refleksa kašlja, dihanja.
 • Miozitis je vnetni proces v mišicah, ki je posledica podhladitve, SARS ali preobremenjenosti, redkeje zaradi modric. Bolečina se pojavi nenadoma v akutnem poteku ali se razvija postopoma, ima pri kroničnem vnetju vlečni, boleč značaj. Simptom bolečine je povezan z gibi, telesno aktivnostjo, spremembo drže in nagnjenja.

Simptomi bolečine pod lopaticami

Simptomi bolečine pod lopaticami so tako raznoliki, da v klinični praksi še vedno ni enotnega standardnega algoritma za diferencialno diagnozo. Vsaka zdravstvena specializacija ima svoje sheme zbiranja anamneze, pregleda, testiranja in pregledov, vendar so pogosto primeri, ko je simptom bolečine "zamaskiran" in ne kaže pravega vzroka. Zato mora bolnik čim bolj natančno opisati naravo bolečine, vse okoliščine, v katerih se pojavi. Poleg tega kronična bolečina, na katero se je človek "navadil", pogosto podmazuje diagnostično sliko, zaradi česar se izgubi čas, terapevtski učinek pa je veliko težje doseči.

Kateri simptomi bolečine pod lopatico zahtevajo takojšnjo zdravniško pomoč?

 • Risba, stalna bolečina v hrbtu z obsevanjem pod lopatico, ki ne pojenja v 2-3 dneh.
 • Bolečina pod lopatico s statičnim stresom (sedeče delo) pri ljudeh, starejših od 50 let.
 • Bolečina, ki izžareva pod lopaticami, narašča ponoči ali v vodoravnem položaju.
 • Bolečina z vročino.
 • Bolečina, ki jo spremlja otrplost roke, rame.
 • Bolečina, ki povzroča pritisk, pekoč občutek, ki se začne na sredini prsnega koša.
 • Bolečina, ki je ne lajšajo zdravila za srce, pomirjevala.
 • Bolečina v pasu, ki seva pod lopatico.
 • Ostra, huda bolečina z bruhanjem.

Simptomi bolečine pod lopaticami so najpogosteje opisani na naslednji način:

 • Ostra bolečina na sredini hrbta, ki sega pod levo lopatico. Bolečina se je začela zjutraj in se poslabša ob gibanju.
 • Ostra, huda bolečina pod lopaticami.
 • Topa bolečina pod lopaticami, ki se poslabša z dvigom rok.
 • Risba, boleča bolečina pod lopatico, ki se širi do pasu.
 • Bolečina pod levo lopatico in občutek zožitve v prsnem košu.
 • Bolečina pod lopaticami v obliki lokaliziranega območja, pekoč.
 • Bolečina se poslabša, ko se pojavi kašelj.
 • Bolečino pod lopatico nadomesti pekoč občutek, odrevenelost roke.
 • Intenzivna bolečina, ki izgine po bruhanju.

Kljub različnim vzrokom, ki izzovejo simptom bolečine pod lopaticami, obstajajo različni znaki - signali nevarnosti, ki izkušenemu zdravniku omogočajo, da izključi razmeroma benigne bolezni, povezane z dorzalgijo. Zaskrbljujoči simptomi, ki lahko spremljajo bolečino v lopaticah, so naslednji znaki:

 • Hipertermija - 38-40 stopinj.
 • Spontana bolečina, ki raste in izzove stanje "akutnega trebuha".
 • Zasoplost, cianoza kože.
 • Otekanje rok.
 • Bolečina, ki ne izgine v mirovanju.
 • Bruhanje.
 • Padec krvnega tlaka. impulz.
 • omedlevica.

Bolečine v hrbtu pod lopaticami

Bolečina v hrbtu, v predelu lopatice je lahko povezana s številnimi boleznimi, najpogosteje pa je posledica deformacije hrbtenice, še posebej, če jo spremljajo občutek odrevenelosti okončin, mravljinčenje v prstih.

Poleg tega bolečine v hrbtu pod lopaticami izzovejo takšne bolezni, stanja:

 • Ukrivljenost hrbtenice - kifoza.
 • Hernija diska v torakalni regiji.
 • Bočna ukrivljenost hrbtenice - kifoskolioza.
 • Bolezen koronarnih arterij.
 • Periartritis ramenskega sklepa.
 • Interkostalna nevralgija.
 • Frontalna ukrivljenost hrbtenice - skolioza.
 • Angina - napor ali počitek.
 • Protruzija (degeneracija) diska torakalne hrbtenice brez rupture.
 • YABZH - peptična razjeda na želodcu.
 • holecistitis.
 • Jetrne kolike s sočasno diskinezijo žolčnika.
 • Suhi plevritis.
 • Pljučnica.
 • Vnetje medlopatičnih mišic, kit, supraspinoznih vezi.

Bolečina pod lopatico na levi

Simptom bolečine pod levo lopatico je lahko povezan s takšnimi boleznimi:

 • Periodične bolečine pod levo lopatico lahko kažejo na razvoj želodčne razjede. Bolečina se hitro povečuje, spremlja jo slabost in nato bruhanje, simptom je povezan z vnosom hrane ali njeno odsotnostjo - lačne bolečine. Bolečina se začne v epigastriju in se širi vstran - v desno ali levo, najpogosteje seva pod levo dojko in pod levo lopatico.
 • Za vegetativne krize so značilne tudi bolečine na levi strani, masiranje pod kardiopatijo. Bolečina pod lopatico na levi, vlečna, boleča, pogosto povzroča občutek strahu, ne preneha z nitroglicerinom in drugimi srčnimi zdravili - to je tipičen znak psihogenih stanj.
 • Miokardni infarkt ima najpogosteje klinično izražene simptome - pekoč občutek v sredini prsnega koša, bolečina, ki seva v levo stran čeljusti, v roko, pod levo lopatico, odrevenelost uda, slabost.
 • Angina pektoris - napadi bolečine se lahko razvijejo ob napetosti, stresu (angina pektoris) ali kot poslabšanje kronične oblike (angina mirovanja).
 • Medrebrno nevralgijo spremlja akutna bolečina, pogosto pasu, ki seva v desno ali levo pod lopatico. Simptom se lahko okrepi s spremembo telesne drže, fizično aktivnostjo. Bolečino lajšamo s segrevanjem, sprostitvijo mišic.
 • Osteohondroza, tako cervikalna kot torakalna, je tudi eden od razlogov, ki povzročajo bolečino pod levo lopatico. Simptom bolečine spremljajo omotica, slabost, odrevenelost rok ali ene roke.
 • Perforacija razjede je akutno stanje, ki se izraža v zelo hudi bolečini, ki seva v predel ključne kosti, pod lopatico. Poleg intenzivne bolečine je za bolnika značilna drža s stisnjenimi koleni na trebuh, hladen znoj, cianoza, padec krvnega tlaka in pulz.

Bolečina pod lopatico na desni

Simptom bolečine, ki se kaže pod desno lopatico, je povezan s takšnimi boleznimi:

 • Žolčne kolike s krčem mehurja, kanalov zaradi blokade s kamni. Bolečina je ostra, režejoča, lokalizirana pod desnim rebrom in seva v hrbet pod lopatico.
 • Bolečino pod lopatico na desni lahko sproži diafragmatični absces. Simptom je zelo akuten, poslabša se pri vdihu, tudi ne globokem, seva najpogosteje v desno.
 • Pielonefritis v akutni obliki se začne z bolečino v ledvenem predelu, ki se nato razširi višje in se daje pod desno lopatico. Gnojni proces v desni ledvici spremlja boleče uriniranje, povišana telesna temperatura.
 • Miofascialni sindrom je tudi vzrok, ki izzove bolečino pod lopatico na desni. To so kronične bolečine v mišicah, povezane z draženjem določenih sprožilnih točk.
 • Med dejavniki, ki izzovejo simptom bolečine pod desno lopatico, včasih najdemo tudi herpes - skodle. To je virusna bolezen, ki ne velja za življenjsko nevarno, povzroča pa zelo hudo, neznosno bolečino, pekoč občutek in odrevenelost. Herpes je značilen za izpuščaj, srbenje in bolečine v mišicah, ki sevajo pod lopatico.
 • Osteohondroza je eden od razlogov, ki pogosto izzovejo sevajoče bolečine pod lopaticami, vključno z desno.
 • Desnostranska pljučnica. Bolečina z vnetjem pljuč se najpogosteje kaže v akutni fazi, lahko je zvišana telesna temperatura, vročinsko stanje.

Če bolečina daje pod lopatico

Vsak simptom bolečine, ki "oddaja", se imenuje obsevanje. Impulz visceralne bolečine je lahko tako intenziven, da se draženje primarne živčne veje hitro prenaša po verigi do končne veje, torej daleč od prvotnega vira. Bolečina oddaja pod lopatico najpogosteje iz vnetnega organa in jo lahko sprožijo naslednji razlogi:

 • Povečan pritisk v črevesju z vnetjem, ulceroznim procesom. Postbulbarni del dvanajstnika z razjedo seva v desno pod lopatico.
 • Žolčne kolike (žolčnik, jetra).
 • Akutna bolečina daje pod levo lopatico in med napadom angine pektoris, ko se pojavijo občutki pritiska, stiskanja.
 • Perikarditis se lahko pojavi tudi z napoteno bolečino pod lopaticami.
 • Disekcija aorte (anevrizma) se kaže s hudo bolečino v prsnem košu, ki seva v vrat, levo stran, ramo, pod lopatico.
 • Pnevmotoraks (spontani) - akutna bolečina v prsnem košu z odsevom pod lopatico, v predelu lopatice.
 • Poslabšanje pankreatitisa.
 • Ledvična kolika.
 • Akutna mišično-skeletna dorzalgija.
 • Miokardni infarkt.
 • Osteohondroza vratne hrbtenice.

Navedena bolečina je lahko prehodna, lahko pa tudi signalizira, da se razvija akutno stanje, ki zahteva takojšnjo zdravniško pomoč. Če bolečina oddaja pod lopatico in je ne ustavijo antispazmodiki, zdravila za srce, se morate posvetovati z zdravnikom, ki bo opravil pregled, diferencialno diagnozo in predpisal ustrezno zdravljenje.

Bolečina pod lopaticami pri vdihu

Simptom bolečine pod lopatico, ki se poslabša pri vdihavanju, je signal, značilen za naslednje patologije:

 • Suhi plevritis je vnetni proces v plevri, sluznici pljuč. Bolečina se lahko poveča pri upogibanju, gibanju, umiri v vodoravnem položaju ali na strani. Kopičenje tekočine v plevralni votlini povzroči otekanje in bolečino pod lopatico pri vdihu.
 • Perikarditis je vnetni proces v perikardni vrečki, bolezen se kaže s šibkostjo, retrosternalno bolečino, ki postane intenzivnejša pri vdihavanju.
 • Bolečina pod lopaticami z globokim vdihom lahko kaže na medrebrno nevralgijo, ki se kaže v obliki bolečin v pasu, ki zategnejo prsni koš.
 • Bolezni žolčnika, krče, kolike lahko spremlja tudi simptom bolečine, povezan z vdihavanjem.
 • Ledvično koliko (pielonefritis, ledvični absces) lahko spremlja tudi bolečina v hipohondriju, tako intenzivna, da se širi po celotnem epigastričnem predelu, daje pod lopatico in se povečuje z vdihom.

Huda bolečina pod lopatico

Intenzivna močna bolečina pod lopatico – levo ali desno – je razlog za zdravniško pomoč, pogosto takšnega bolečinskega simptoma ni mogoče ustaviti sam, lahko pa kaže tudi na življenjsko nevarna stanja. Hude bolečine pod lopatico lahko sprožijo takšne bolezni:

 • Bodala, ostra, streleča bolečina, ki se med vdihom povečuje in se odraža v rami, je lahko znak spontanega pnevmotoraksa. Dodatni klinični simptomi pnevmotoraksa so hitro razvijajoča se kratka sapa, tahikardija, padec krvnega tlaka, počasen utrip, povečanje (kompenzacijsko) žil na vratu.
 • Huda bolečina, ki seva pod lopatico in jo spremlja arterijska hipertenzija, kaže na poslabšanje osteohondroze torakalne hrbtenice. Sočasne bolečine v hrbtu pod lopatico, glavobol in skok krvnega tlaka so jasen simptom stisnjenih živčnih končičev v predelu materničnega vratu ali prsnega koša. Bolečina se lahko poveča pri obračanju telesa, strelja pri upogibanju ali premikanju in je ne ustavi srčna zdravila, pomirjevala.
 • Huda bolečina pod lopatico je lahko povezana s perforacijo razjede v zgornjem delu želodca. Če perforacija hitro napreduje, se bolečina povečuje dobesedno vsako minuto, značilna je splošna klinična slika razjede - akutna bolečina z obsevanjem, bruhanje, hladen znoj, cianoza obraza, značilna drža - kolena pritegnjena do prsnega koša.
 • Jetrna (žolčna) kolika se kaže tudi s hudo bolečino, ki seva v desno, pod lopatico, v vrat in celo v predel desnega očesa. Simptom bolečine je povezan z blokado žolčevodov po zaužitju ocvrte, mastne hrane.
 • Gnojni proces na območju med diafragmo in spodnjimi organi, subdiafragmatični absces je akutno stanje, ki zahteva takojšnjo zdravniško pomoč. Razvijajoča se bakterijska okužba v tej obliki lahko izzove splošno zastrupitev, sepso. Pravzaprav je to gnojni peritonitis, omejen z diafragmo, ki se kaže s hudo bolečino v hipohondriju, ki seva v desno - ramo, pod lopatico. Tudi tipična hipertermija do 40 stopinj, zvišana telesna temperatura, slabost.

Simptoma močne sevajoče bolečine ni priporočljivo vzdržati več kot eno uro, če ga ni mogoče ustaviti z razpoložljivimi sredstvi, morate poklicati nujno pomoč.

Bolečina za lopaticami

Bolečina za lopaticami, med njimi, praviloma ni intenzivna, zato oseba ni pozorna na simptom, saj meni, da je začasen, prehoden. Nepravočasna ugotovitev vzroka, dejavnika, ki izzove takšno bolečino, lahko privede do razvoja kroničnih, težko ozdravljivih bolezni.

Vztrajno, trdovratno bolečino med lopaticami, pod njimi, najpogosteje povzroča napetost mišic, ki jo razlagajo poklicne posebnosti - sedeče delo v pisarni, pri šivalnem stroju, vožnja avtomobila itd. Običajno bolečine v hrbtu pod lopaticami niso povezane z življenjsko nevarnimi patologijami in celo z distrofičnimi spremembami v hrbtenici, saj prsni predel ni gibljiv, je precej stabilen in stabilen. Najpogosteje se kršitve, spremembe, manj pogosto vnetja, nanašajo na mišični sistem medlopatične regije, lahko se raztegnejo tudi vezi in kite.

Za to vrsto bolečine, povezane z mišicami, je značilen občutek težnosti, napetosti, ki hitro minejo z aktivnimi gibi (vajami), masažo ali ogrevanjem.

Bolečina, ki nastane zaradi poškodbe, raztezanja kite, se čuti drugače, povzroča občutek bolečine pod lopaticami, pogosto se bolečinski simptom odraža v predelu srca. Prav tako se oseba pritožuje zaradi odrevenelosti rok, mravljinčenja, "plazečih gosjih po koži". Takšne bolečine ni mogoče nevtralizirati s srčnimi zdravili, lahko pa se je znebite in to naredite preprosto:

 • Občasno spreminjajte položaj telesa, najbolje vsake pol ure. Če je delo sedeče, morate vstati, hoditi naokoli, narediti krožne gibe z rokami, rameni, združiti in razširiti lopatice.
 • Priporočljivo je porabiti 20-30 minut na dan za raztezne vaje za mišice medlopatične cone in za splošni mišični tonus telesa. Redna vadba bo pomagala preprečiti mišične krče in bolečine za lopaticami.
 • Občasno je treba masirati ramensko-skapularno cono, območje ovratnika.
 • Občasno lahko izvajate naslednjo vajo: položite majhno (teniško) žogico na tla, se ulezite nanjo z zgornjim delom hrbta in se "valjajte" po žogi, tako da jo podajate navpično in med lopaticami.

Če simptom bolečine iz hrbta pod lopaticami spremljajo kašelj, subfebrilna temperatura, bolečina se povečuje z dihanjem, kašeljni refleks, se morate posvetovati z zdravnikom, opraviti pregled, da izključite bolezni bronho-pljučnega sistema.