Cervikalna osteohondroza podpiše simptome

Diagnoza osteohondroze po mojem mnenju ni tako žalostna kot discirkulatorna encefalopatija in vegetativno-vaskularna distonija. Da, pod "osteohondrozo" mi in tujina mislimo na popolnoma različne patologije. V tujini - gre za hude poškodbe okostja, predvsem pri otrocih. Pri nas je dovolj, da se pritožimo zaradi bolečin v vratu, naredimo rentgensko slikanje ali magnetno resonanco (kjer bodo zagotovo našli degenerativne spremembe) - in tukaj je diagnoza osteohondroza.

Glavni vzroki za bolečine v hrbtu

V večini primerov bolniku diagnosticirajo osteohondrozo z bolečinami v hrbtu. V resnici pa so razlogi različni:

 1. Nespecifične bolečine v hrbtu
  Povzročajo ga mišice, vezi, kite. Ne zahteva MRI. To je najpogostejši vzrok za bolečine v hrbtu in najugodnejša možnost, ker zdravniki običajno predpišejo povsem primerno terapijo - nesteroidna protivnetna zdravila, zdravila za sprostitev mišic, vadbeno terapijo. Upoštevati je treba, da so za kronične bolečine, ki trajajo dlje kot 3 mesece, potrebna popolnoma druga zdravila.
 2. Dokaj redek vzrok za bolečine v hrbtu. Ali si presenečen? In če je bila na MRI najdena kila in hrbet boli, ali ni kila vzrok bolečine? V večini primerov ne. Pri kili bi morali poleg bolečine obstajati še drugi simptomi: šibkost določenih mišic, zmanjšani tetivni refleksi, oslabljena občutljivost v območju inervacije korenine. Teh simptomov ni - na kilo lahko pozabite kot na vzrok bolečine.

Na podlagi MRI so izključeni resni vzroki, ki niso bolečina in drugi simptomi.

Veliko slabše je, če diagnozo osteohondroze postavimo s povsem drugačnimi pritožbami: povečanim pritiskom, omotico, šibkostjo, tesnobo, glavobolom. Kaj bi morali v tem primeru izključiti?

 1. Tenzijski glavobol in migrena.
  Ni povezano z vašim vratom. Zaceliti vrat pomeni iti po napačni poti in približati kronično bolečino. Tenzijski glavobol lahko spremlja napetost mišic, vendar je to še vedno napetostni glavobol, ne osteohondroza.
 2. Vrtoglavica
  Ne zaradi akutnega bluesa. Pravi vzroki za omotico: benigna paroksizmalna položajna omotica, vestibularne podatkovne poškodbe, vestibularna migrena, Menierejeva bolezen, vestibularni paroksizem, patologija malih možganov in trupa, Psihogena omotica, pomanjkanje železa in vitamina B 12, bolezni srca, pljučne bolezni in še veliko več.
 3. Arterijska hipertenzija.
  Včasih naletim na mnenje, da če se bolniku zviša krvni tlak, je treba preveriti vrat in seveda vratne žile. Ste ugotovili arterijsko hipoplazijo, zvijanje, degenerativne spremembe na vratni hrbtenici? Krivimo jih za dvig tlaka. To je absurdno. V resnici ni povezave med povečanim pritiskom in vratom.
 4. Anksiozne depresivne motnje.
  Ali imate tesnobo, omotico, šibkost in utrujenost, motnje spanja? Ponovno vratimo Benima. In ubogi bolnik, namesto da bi se posvetoval s psihiatrom z antidepresivi in ​​pomirjevali, dobi fizioterapijo, masažo in nekakšno homeopatijo.
 5. Pomanjkanje železa, disfunkcija ščitnice.

Vedno imejte v mislih, ko se pritožujete zaradi utrujenosti, šibkosti, zmanjšane koncentracije, omotice, glavobola.

V našem telesu se skozi leta dogajajo spremembe. Otroška koža je mehka in elastična. Pri 30 letih, ne glede na to, kako posežemo po kozmetičnih postopkih, ni več takšna. Predstavljajte si mornarja, ki je celo življenje jadral: njegova koža je hrapava in nagubana. Enako se zgodi z našo hrbtenico. V večini primerov so izrastki in kile naravne starostne spremembe. Če je v vašem življenju veliko izzivalnih dejavnikov, na primer prenašanje težkih bremen, se verjetnost, da bi dobili veliko kilo, poveča.

Številne študije so pokazale, da izrastke diska najdemo pri zdravih ljudeh: pri 20 letih - do 40% pregledanih (ne pozabite, da gre za bolnike brez bolečin v hrbtu), pri 70 letih - do 90%. Poleg tega resnost sprememb na magnetni resonanci ni povezana s stopnjo sindroma bolečine: pri veliki kili bolečina morda sploh ne bo, pri majhnih izboklinah pa ima bolnik močne bolečine (ker razlog ni v izrastkih, ampak v nečem drugem).

Ali kila nikoli ne boli?

Seveda! V približno 1-4% vseh primerov bolečin v hrbtu. Kako to prepoznate? Kila vodi ne le do bolečin, ampak tudi do drugih motenj: oslabljena občutljivost, spremembe refleksov in včasih zmanjšanje mišične moči. Vse to ugotovi pristojni zdravnik med nevrološkim pregledom.

Če je mišična moč zadostna, so refleksi pri tapkanju s kladivom simetrični, niso oslabljeni, ni senzoričnih motenj, potem je zelo malo verjetno, da bolečine v hrbtu povzroča kila.

Poleg tega stiskanje hrbtenične korenine na določeni ravni (če preberete rezultate MRI, boste videli, da so izrastki in kile opisani na ravni, na primer C3-C5 ali L5-S1), kila ne povzroča le zmanjšanja občutljivosti kjerkoli, temvečdoločene segmente in strogo opredeljene spremembe v refleksih. Nevrolog korelira raven lezije s podatki MRI.

Razvrstitev simptomov pri cervikalni osteohondrozi

Razvoj te bolezni se včasih pojavi pred 30-35 letom, zato se znaki bolezni lahko pojavijo tudi v adolescenci. Znaki cervikalne osteohondroze so podrobno obravnavani spodaj, bolezen je postala resnična težava v sodobnem svetu. Sedeče delo, dolgotrajno bivanje pred računalnikom negativno vplivajo na zdravstveno stanje in počutje osebe. Vsi simptomi cervikalne osteohondroze so povezani z okvarami več sistemov:

 1. V naprednih primerih obstajajo znaki stiskanja, integriteta hrbtenjače, ki se nahaja v hrbteničnem kanalu, je oslabljena.
 2. Patološki živčni proces lahko vpliva na periferni sistem. Korenine hrbtenjače, ki se nahajajo v bližini žarišč deformacije kosti in hrustančnega tkiva, so izpostavljene negativnemu učinku.
 3. V nekaterih primerih pride do stiskanja vretenčnih arterij. Te krvne žile dovajajo hranila, kisik, v možganske celice. Kršitev teh procesov vodi do močnega poslabšanja človekovega počutja.
Cervikalna osteohondroza

Znano je, da je eden prvih znakov razvoja bolezni bolečina v vratni hrbtenici. Sprva hitro mine, je periodičen, nato pa postane kroničen. Glavna mesta lokalizacije bolečine so:

 • zatilne mišice (okrepijo se z obračanjem vratu, nagibanjem glave);
 • ramensko območje;
 • vrat.

Boli lahko na različne načine, odvisno od lokacije lezije, neprijetni občutki so lahko ostri, streljajo, občasno popustijo, so boleči in stalni. Sčasoma so gibi glave zaradi napetosti v vratnih mišicah težji. Če je arterija stisnjena, včasih opazimo cervikalno migreno (z oslabitvijo oskrbe s krvjo, pomanjkanjem kisika in glavobolom).

Slabost

V nekaterih primerih so žile krvnega obtoka stisnjene, ki zagotavljajo kisik in hranila v človeških možganih in notranjem ušesu. Zaradi tega se pri osteohondrozi pojavi slabost. To simptomatologijo praviloma spremlja izguba apetita, ki povzroči izgubo teže, pomanjkanje potrebnih hranil. V naprednih stadijih lahko bolezen povzroči bruhanje pri obračanju glave, hoji ali upogibanju. To je posledica pomanjkanja dovoda krvi v srednje uho, kjer je središče ravnotežja.

Nevrološki simptomi cervikalne osteohondroze

Nekaterih manifestacij bolezni ni mogoče takoj pripisati značilnim znakom. Vedeti morate, katerih simptomov cervikalne osteohondroze ni mogoče prezreti, na primer pomanjkanje zraka. Če je ta oddelek poškodovan, se lahko razvije sindrom draženja freničnega živca. Pacient težko diha, primanjkuje kisika, kar povzroči težko sapo in celo močno zadušitev.

To manifestacijo patologije pogosto spremlja smrčanje, okrepi se, če med spanjem zavzamete neprijeten položaj. To vodi k dejstvu, da oseba ponoči ne počiva, se zbudi z občutkom splošne slabosti, šibkosti, počuti se utrujeno in preobremenjeno. Če se to stanje ne zdravi, lahko privede do okvare spomina, zmanjšane koncentracije in nepopravljivih sprememb v možganskem tkivu.

Vestibularni znaki

Druga smer, kako se kaže osteohondroza vratne hrbtenice - vestibularni znaki. Oskrba možganov z vsemi potrebnimi hranili poteka skozi vretenčne arterije. Če se razvije cervikalna hondroza, pri kateri je notranje uho moteno, bolnik občuti šumenje v ušesih in zvonjenje. V nekaterih primerih se tem simptomom doda okvara ali izguba sluha.

Vestibularni znaki

Cmok v grlu

V nekaterih primerih se bolezen kaže samo v enem simptomu - žrelu. Obstaja občutek, da je v grlu nastala cmok z osteohondrozo vratne hrbtenice, obstaja potenje, srbenje, suhost, oteženo požiranje. Te manifestacije so povezane z okvarjenim prevajanjem nevrovaskularnih trupel, ki izvirajo iz hrbtenjače. Cmok v grlu ni poseben simptom hondroze; lahko kaže na tumor ali vnetni proces. Ko se pojavi ta simptom, se vsekakor posvetujte z zdravnikom.

Vizualni znaki cervikalne osteohondroze

Simptomi hondroze vratne hrbtenice se lahko razlikujejo, najpogostejše pa so motnje ostrine vida. Oskrba z vizualnimi analizatorji poteka skozi karotidno in vretenčno arterijo. Če zaradi stiskanja slednjega pride do zmanjšanja krvnega obtoka, se začne zmanjšanje vida, ki se pri nošenju očal ne izboljša. Cervikalna osteohondroza - simptomi:

 • nizek krvni tlak;
 • plavajoče, utripajoče točke;
 • ateroskleroza arterij v možganih;
 • kršitev osredotočanja na motiv;
 • pokrov, megla pred očmi.

Značilen znak, da pride do zmanjšanja vida zaradi stiskanja krvne žile z vretencem, motenega krvnega obtoka, bo pomanjkanje izboljšav pri nošenju očal in izvajanju posebnih vaj. Samo pravočasno zdravljenje osnovne bolezni (pred pojavom nepopravljive poškodbe tkiva) bo pomagalo spremeniti stanje.

Arterijski znaki

Arterijski znaki

Hrbtenica ima pomembno vlogo v človeškem telesu, zato katera koli bolezen prizadene številne sisteme. Obstajajo določeni arterijski znaki cervikalne osteohondroze, ki kažejo na to bolezen. Sem spada nenadna izguba zavesti. To je najbolj neprijeten, nevaren simptom, povezan s to boleznijo. To se zgodi zaradi motenega krvnega obtoka, ko kri začasno preneha teči skozi možganske arterije.

Huda arterijska krča nastane zaradi odziva deformiranih kostnih procesov na draženje živčnih končičev. Če ima vaš prijatelj osteohondrozo vratne hrbtenice in je izgubil zavest, ga je treba položiti, noge dvigniti na majhno višino, da se poveča odtok krvi iz udov in poveča pretok v možgane. Po tem ljudje ponavadi hitro okrevajo.

Nestabilnost krvnega tlaka je še en simptom te bolezni. Zdravniki lahko diagnosticirajo krčevite indikatorje, če je prekrvavitev motena. To ni poseben simptom hondroze, ampak se prilega splošni sliki bolezni. Krvni tlak lahko močno pade ali naraste. Oseba čuti poslabšanje svojega stanja, zato mora zagotoviti mir.

Omotičnost

Prej je bilo opisano, da pri tej bolezni včasih pride do izgube zavesti. To velja za primere, ko je bil pretok krvi v možgane zelo otežen. Bolniki pogosteje občutijo omotico s cervikalno osteohondrozo. To je pogost simptom, ki spremlja vse bolnike s to boleznijo. Ta pojav ima spontano manifestacijo. To stanje je posledica zmanjšanja količine kisika, ki se dovaja v notranje uho. Nahaja se v človeških možganih in je odgovoren za občutek ravnotežja. Omotičnost se pojavi, kadar:

 • obračanje glave, vratu;
 • , če nenadoma vstanete iz postelje.
Povišana temperatura

Temperatura pri osteohondrozi

V nekaterih primerih se patološki procesi širijo med strukturami vratnega segmenta hrbtenjače. To se zgodi pri izbočenju diska, stenozi kanala. Temperatura pri osteohondrozi je odziv telesa na te patologije. Ista reakcija je možna pri sindromu vretenčne arterije. To je pogost pojav pri osteohondrozi v zadnjih fazah razvoja bolezni. Zato se povišanje temperature nanaša na nespecifične simptome bolezni.

Ta simptom ne bo nujno prisoten, termoregulacija telesa je lahko normalna. Če čutite nenehne bolečine v zatilju, ramenih, vratu in ko obračate ali nagibate glavo, pride do poslabšanja, se posvetujte s strokovnjakom in opravite pregled. Pomanjkanje zdravljenja bo nujno pripeljalo do dejstva, da se bo stanje poslabšalo, raven življenjske ugodnosti zmanjšala.

Preberite več o tem, kaj storiti pri diagnozi osteohondroza vratne hrbtenice.

Simptomi cervikalne osteohondroze

Cervikalna osteohondroza je lezija vretenčnih ploščic vratne hrbtenice, zaradi česar se podvržejo degenerativno-distrofičnim spremembam. Glavni razlog za njegov razvoj je kršitev normalnega poteka presnovnih procesov, kar vodi do izkrivljanja strukture teles vretenc in hrustančnih diskov. V primeru lokalizacije v vratu simptome patologije v veliki meri določa stiskanje velikih posod. Metode zdravljenja so izbrane glede na stopnjo, specifičnost tečaja, resnost in glavne simptome.

Značilnosti bolezni

Cervikalna oblika je najnevarnejša vrsta osteohondroze: vodi do poslabšanja cerebralne cirkulacije, saj gre skozi to območje vretenčna arterija - ena največjih posod, ki oskrbujejo možgane z bistvenimi snovmi in kisikom.

Premik vretenc, nenormalne spremembe in zaraščanje kosti in vlaknastega tkiva motijo ​​normalno delovanje posode.

Specifičnost simptomov osteohondroze v tem delu med drugim določa ena od strukturnih značilnosti vratnih vretenc, ki je v tem, da se med seboj tesneje držijo. Posledično vsaka sprememba v enem segmentu povzroči neuspeh celotnega oddelka.

Klinika, odvisno od stadija

V procesu razvoja cervikalna osteohondroza prehaja v štiri faze. Kako se kaže na vsakem od njih?

 1. Faza 1. Zanj je značilen pojav začetnih motenj v stabilnosti medvretenčnih ploščic. Simptomi so blagi ali pa jih sploh ni. Možni so zelo izraziti občutki bolečine in lokalna mišična napetost.
 2. Faza 2. Začne se štrlenje diska, vrzeli med vretenci se zmanjšajo, obročast fibrosus propade. V mnogih primerih se zaradi stiskanja živčnih končičev pojavi bolečina, predvsem točkovne narave. Intenzivirajo se pri obračanju, nagibanju vratu. Zmanjša ton, pogosto se pojavi šibkost.
 3. Faza 3. Proces dokončnega uničenja vlaknastega obroča vodi do nastanka kile. Za to stopnjo je značilna pomembna deformacija hrbtenice. Povečana bolečina in utrujenost se pojavita v ozadju senzoričnih motenj in omejene gibljivosti na prizadetem območju.
 4. 4. stopnja je najtežja. Sindrom intenzivne bolečine se kaže s kakršnimi koli poskusi gibanja, kar pomeni znatno omejitev gibljivosti tega oddelka. Včasih bolečina popusti, vendar to ne kaže na izboljšanje stanja, ampak samo kaže na povečanje velikosti kostnih izrastkov, ki bistveno omejujejo gibanje. Pogosto vodijo do invalidnosti bolnika.

Simptomi cervikalne osteohondroze

Ko se nahaja v vratni hrbtenici, prevladujejo simptomi osteohondroze:

Bolečina je glavni simptom

 • bolečine v materničnem vratu, zatilju, rami, rokah;
 • omejitev gibov, hruščanje pri različnih zavojih, nagib vratu;
 • šibkost v rokah;
 • vlečna bolečina v levi strani prsnega koša, ki seva v ustrezno roko;
 • pekoč občutek v interskapularnem območju;
 • ponavljajoči se glavoboli;
 • šibkost;
 • omotica (s hudim potekom cervikalne osteohondroze lahko doseže izgubo zavesti);
 • je motena koordinacija gibov, kar se kaže predvsem v hoji;
 • okvara sluha, zvonjenje v ušesih;
 • zmanjšan vid;
 • vneto grlo;
 • slabo zdravje zob;
 • oslabelost ali hripavost glasu;
 • smrčanje je posledica napetosti v vratnih mišicah.

Pri cervikotorakalnem tipu so simptomi skoraj podobni simptomom cervikalne osteohondroze. To:

 • astenični sindrom;
 • omotica in glavoboli;
 • periodična nihanja tlaka;
 • utripajoče muhe pred očmi;
 • bolečine v ramenskem obroču in rokah;
 • mišična oslabelost;
 • otrplost, mravljinčenje, mrzlica prstov;
 • bolečine v prsih, srčnem predelu;
 • slabost;
 • otrplost jezika, obraza;
 • težave z zobmi;
 • občutek toka, ki teče vzdolž rok, ko poskušate upogniti vrat.

Sindromi

Simptomi cervikalne osteohondroze se ne štejejo za tipične. Kateri izmed njih so najbolj izraziti, je v veliki meri odvisno od določenega cilja. Številne manifestacije lahko pomotoma povežemo z drugimi patološkimi stanji. Zato so pogosto primeri, ko je predpisano napačno zdravljenje. Kompleks simptomov je razdeljen na naslednje skupine:

 • radikularni;
 • sindrom vretenčne arterije;
 • iritativno-refleksni sindrom.

Radikularni sindrom

Njegovo drugo ime je vratni išias. Sindrom se razvije kot stiskanje živčnih končičev v vratu. Bolečine se prenašajo od vratu navzdol do lopatic, navzdol po rami vzdolž zunanje strani podlakti do prstov. V tem primeru se pogosto pojavijo:

 • grozljiv občutek;
 • mravljinčenje roke, podlakti, prstov;
 • pastozna.

Manifestacije se razlikujejo tudi glede na območje lezije. Če so prizadeti konci osrednjega živca, se pastoznost razširi na palec, srednji, kazalec. Ko so konci brahialnega živca stisnjeni, sta prizadeta mezinec in prstanec.

Razdražljivo-refleksni sindrom

Pekoča akutna bolečina v cervično-okcipitalni regiji, ki se pojavi med gibanjem po statičnem stanju: po spanju, pri kihanju, oster zavoj glave postane njen znak. Pogosto bolečina seva v ramo in prsni koš.

Sindrom vretenčne arterije

Simptomi cervikalne osteohondroze so:

 • utripajoč ali pekoč glavobol (paroksizmalni ali vztrajen po naravi), ki se razteza do časovne regije, temnih, zatilnih, nadbljučnih lokov;
 • povečano nelagodje pri določenih gibih ali po daljšem bivanju v neprijetnem položaju;
 • splošna šibkost;
 • slabost;
 • izguba zavesti;
 • težave s sluhom;
 • motnje vestibularnega aparata;
 • bolečine v očeh;
 • zamegljen vid.

Srčni sindrom

Ko se razvije ta kompleks simptomov osteohondroze vratu, se razvije slika, ki je skoraj podobna angini pektoris, kar pogosto vodi v napačno zdravljenje. Mišične kontrakcije in krči v predelu srca so najverjetneje refleksni odziv na stiskanje živčnih končičev v spodnjem delu materničnega vratu. Srčni sindrom je posledica draženja freničnega živca (njegova vlakna vodijo v perikardij) ali velike mišice prsnega koša:

 • bolečine se pojavijo nenadoma, trajajo dolgo;
 • poslabšajo ostri premiki vratu, kašljanje, kihanje;
 • sta možni tahikardija in ekstrasistola;
 • bolečina ne preneha po jemanju koronarnih dilatatorjev;
 • na EKG ni znakov okvarjene cirkulacije.

Poslabšanje bolezni

Na stopnji poslabšanja so simptomi cervikalne osteohondroze:

 • povečana bolečina in njeno sevanje na lopatico, medskapularno območje, roke, ramena;
 • Težave pri gibanju ramen, trupa, rok, včasih dihanje (vdih in izdih);
 • sindrom bolečine pogosto spominja na srčni napad ali medrebrno nevralgijo;
 • ko se bolečina pojavi v desnem hipohondriju ali ilijaku, je klinika podobna manifestacijam gastritisa ali holecistitisa;
 • glavoboli so dolgotrajne narave, moteno je neravnovesje, motnje vida in sluha;
 • v območju inervacije je moten trofizem kože, pojavijo se mravljinčenje, otrplost, suhost, bledica, pekoč občutek, mrzlica;
 • se poveča tonus vratnih mišic;
 • pojavijo se šibkost, letargija, živčna napetost, tesnoba, čustvena nestabilnost;
 • možne motnje spanja, motnje spomina, težave s koncentracijo.

Kako diagnosticiramo bolezen

Vodilne metode za diagnozo cervikalne osteohondroze so:

 • radiografija;
 • slikanje z magnetno resonanco;
 • računalniška tomografija;
 • Dopplerjev ultrazvok;
 • obojestransko skeniranje.

Zadnji dve metodi uporabljamo za preverjanje stanja vratnih žil.

Znaki cervikalne osteohondroze

Vratna hrbtenica vsebuje ogromno krvnih žil, ki oskrbujejo možgane. Zato lahko kakršne koli težave z vratom, vključno z osteohondrozo materničnega vratu, poslabšajo oskrbo možganov s krvjo. Od tod - in najpogostejši znaki cervikalne osteohondroze:

 • redni glavoboli in omotica,
 • občasno - nenadna omedlevica,
 • motena koordinacija gibov, pojav "ohlapnosti" hoje,
 • okvara sluha, zvonjenje v ušesih,
 • okvara vida,
 • pojav zobnih bolezni,
 • pojav hripavosti v glasu, spreminjanje tona glasu, njegovo oslabitev,
 • smrčanje,
 • trdovratno vneto grlo.

Drugi simptomi cervikalne osteohondroze vključujejo občutek mraza v prstih, njihovo otrplost, šibkost v rokah, bolečine v vratu in ramenih, ki jih pogosto spremljata omotica in slabost.

Kako zdraviti to bolezen

Osteohondroza vratne hrbtenice, simptomi in zdravljenjeso odvisni od bolnikovega stanja, resnosti bolezni, narave lezije vratnih vretenc.

 • V akutnem obdobju bo morda potrebna hospitalizacija in zdravljenje.

Običajno se uporabljajo analgetiki, novocaine mišična blokada, mišični relaksanti, lajšanje mišičnega krča; hondroprotektorji za prehrano hrustančnega tkiva; pomirjevala, ki pomirjajo živčni sistem, vitamini B, ki krepijo živčno-mišično prevodnost.

Zdravljenje osteohondroze vratne hrbtenice je vedno dolgoročno in mora biti celovito.

 • V obdobjih remisije, ko ni akutnih simptomov, se široko uporabljajo metode fizioterapije (elektroforeza, ultrazvok itd. ), potrebna je fizikalna terapija, masaža, pa tudi netradicionalni postopki, kot je akupunktura.

Obstaja veliko konzervativnih načinov zdravljenja osteohondroze, ki lahko ustavijo napredovanje bolezni. Vendar pa vsak bolnik potrebuje individualno zdravljenje, pri čemer upošteva stadij bolezni, značilnosti organizma, spol in starost.

Cilj zdravljenja osteohondroze materničnega vratu je:

Zdravljenje osteohondroze
 1. Odprava bolečine in otekline na mestu vnetja.
 2. Sprostitev napetih vratnih mišic.
 3. Sprostitev stisnjenih živčnih korenin.
 4. Okrepljeno krvni obtok.
 5. Aktivacija presnove.
 6. Izboljšanje prehrane medvretenčnih ploščic.

Ciljno celovito zdravljenje lahko prepreči izrastke in medvretenčne kile.

Da ne bi začeliosteohondroze vratne hrbtenice, simptomov in zdravljenja, in da bi se izognili hudim zapletom bolezni, je treba začeti pravočasno zdravljenje.