Bolečine v hrbtu

Bolečine v hrbtu so ena najpogostejših pritožb pri boleznih delovno sposobnih, starejših in senilnih starosti. Človeška hrbtenica nosi skoraj celotno težo človeka. Sestavljen je iz 33-34 vretenc, ki jih povezujejo medvretenčne ploščice. Zahvaljujoč tej povezavi se lahko vretenci premikajo med seboj. Križnica in repna kost sta posebna dela hrbtenice. Križnico tvori pet spojenih vretenc, trtica pa je osnovni del hrbtenice, ki ne opravlja podporne funkcije.

Bolečina se lahko razvije v katerem koli ali vseh treh delih hrbtenice. Najpogosteje se bolečina pojavi v vratni, prsni in ledveni hrbtenici. Bolečino lahko povzročijo bolezni in poškodbe diskov (izboklina diska, hernija diska) in medvretenčnih sklepov (artroza fasetnih sklepov) ali druga stanja. Število ljudi z bolečinami v hrbtu se je v zadnjih letih in desetletjih močno povečalo, zaradi česar je ta pritožba najpogostejša na svetu.

Vrste bolečin v hrbtu

Akutne bolečine v hrbtu trajajo do šest tednov. Če traja do 12 tednov, se imenuje subakutna. Bolečino, ki vztraja tudi po 12 tednih, imenujemo kronična bolečina.

Glede na opredelitev določenih vzrokov bolečine obstajajo:

  • nespecifične bolečine v hrbtu;
  • specifične bolečine v hrbtu.

Specifične bolečine v hrbtu

Če je natančen vzrok bolečine znan, se to imenuje specifična bolečina v hrbtu.

Primeri specifične bolečine vključujejo travme, lezije diska, vnetje medvretenčnih sklepov (fasetna artroza).

Nespecifične bolečine v hrbtu

V nekaterih primerih so bolečine v hrbtu razvrščene kot nespecifične, ker ni mogoče natančno določiti vzroka.

Nespecifične bolečine v hrbtu se lahko pojavijo pri slabi drži ali pomanjkanju telesne aktivnosti.

Simptomi in pritožbe

Skoraj vsi so že imeli "lumbago" ali blage bolečine v hrbtu. "Ponovno nazaj! "- zelo pogosta fraza, ker je hrbet vsak dan pod velikim stresom. Ure, ki ste jih preživeli, ko smo sedeli v pisarni, se zgrinjali pred računalnikom, dvigovali in prenašali težke predmete ali delali na vrtu v položaju: manjše bolečine v hrbtu so sestavni del vsakdana.

Bolečine v hrbtu je treba jemati resno. Razlog za obisk zdravnika bi morale biti situacije, ko bolečina ne mine več dni, ko določeni gibi bolečino okrepijo ali kadar bolečina izžareva okončino (-e), še posebej, kadar je občutek otrplosti.

Strelne bolečine v spodnjih okončinah so značilne za stiskanje hrbtenjače ali njenih korenin (na primer hernija diska). Bolečina, ki je značilna za artritične spremembe v medvretenčnih sklepih, je običajno dolgočasna in lokalna. Narava in intenzivnost bolečine se lahko zelo razlikujeta od osebe do osebe. Samo zdravnik lahko na podlagi pritožb in simptomov predpiše potreben pregled in zdravljenje, ki ustreza situaciji. Glede na situacijo lahko zdravnik predpiše fizioterapijo, terapevtske vaje ali načrtuje operacijo. Pri konzervativnem zdravljenju in v obdobju pooperativne rehabilitacije je zelo pomembno, da redno izvajamo terapevtske vaje, ker trenirajo mišice, stabilizirajo hrbtenico in zmanjšajo bolečino.

Najpogostejši vzroki za bolečine v hrbtu

Hrbtenica ali hrbtenica je zapletena struktura, sestavljena iz vretenc, medvretenčnih ploščic in vezi. Bolečina se pojavi, ko je motena interakcija teh struktur. Tipični razlogi so:

ženska za računalnikom je nagnjena k bolečinam v hrbtu

Stres povzroča bolečine v hrbtu

Pretežno sedeče delo in pomanjkanje telesne aktivnosti v vsakdanjem življenju vodi do kronične napetosti v mišicah hrbta in bolečin v hrbtenici, če ni nobene bolezni.

Medvretenčne ploščice delujejo kot biološki amortizerji in ločujejo telesa vretenc med seboj. Z zmanjšanjem elastičnosti diska se začne izbočevati v lumen hrbteničnega kanala (tako imenovani prolaps) in njegova višina se zmanjšuje. Slednje negativno vpliva na delo medvretenčnih sklepov, kernjihova biomehanika je motena.

Če štrleči del medvretenčne ploščice pritiska na občutljiva živčna vlakna, se lahko v območju inervacije stisnjenega živca pojavijo različne senzorične motnje: bolečina, mravljinčenje, otrplost, plazenje itd. Če se stisnejo motorična živčna vlakna, ki so odgovorna za delo mišic, potem je delovanje inervirane mišice moteno do paralize.

Motnje drže telesa in težko dvigovanje lahko privedejo do motenj anatomskih odnosov struktur hrbtenice. V nekaterih primerih to privede do tako imenovanega bloka medvretenčnih sklepov, ki ga običajno spremljajo hude bolečine. Ko so medvretenčni sklepi blokirani, so hrbtne mišice v bolečem krču. Tako se bolečina ne pojavi samo v zamašenem sklepu, temveč v mišicah. To dramatično zmanjša telesno aktivnost bolnikov do nezmožnosti hoje. Pri blokiranju medvretenčnih sklepov učinkovita stabilizacija hrbtenice z nosilci medi pomaga odpraviti mišični krč, lokalizirati bolečino in povečati motorično aktivnost.

S staranjem naša hrbtenica postopoma spreminja svojo strukturo, kar opisuje splošni izraz "degenerativne spremembe". V tem primeru beseda "degenerativni" pomeni nepovratne spremembe, ki so posledica staranja. Kljub nepovratnosti postopka uporaba ortoz pomaga pri lajšanju in izboljšanju bolnikovega stanja.

Degenerativne spremembe medvretenčne ploščice pomenijo kršitev njene elastičnosti, zmanjšanje višine in izboklina v lumen hrbteničnega kanala. Zmanjšanje višine diska povzroči povečan stres na medvretenčne (fasetne) sklepe.

Položaj hrbtenice, vključno z ledveno, se ustavi z delom mišic. Pri vzdrževanju drže sodelujejo hrbtne mišice, trebušne mišice in mišice stranske trebušne stene. Z delom mišic je obremenitev medvretenčnih ploščic enakomernejša in preprečuje pretirano raztezanje tetivno-ligamentnega aparata. Kakršni koli bolečinski sindromi negativno vplivajo na delovanje mišic, kar lahko privede do lokalne hipertoničnosti ali, nasprotno, lokalne šibkosti. Posledično je oslabljena stabilizacija hrbtenice. To pa povzroči povečanje hipertoničnosti nekaterih mišic, tj. nastane začaran patološki krog.

Medicinska gimnastika pomaga razbiti patološki krog, kar vam omogoča, da obnovite simetrijo tona mišic trupa.

Vzrok bolečine v hrbtu je lahko lokaliziran ne samo v prtljažniku. Nenormalna biomehanika hoje lahko na primer povzroči tudi bolečine v hrbtu. To je predvsem posledica izgube blažilne funkcije stopala v primeru določenih deformacij. Drugi razlog je lahko razlika v dolžini okončin, ki presega normalne vrednosti.

Dobra novica: V mnogih primerih bolečine v hrbtu izginejo po nekaj tednih. Nespecifično bolečino uspešno zdravimo s pomočjo mobilizacijskih tehnik (manualna terapija) in zdravil. S takšno bolečino so vaje z vajami zelo učinkovite.

Profilaksa

Vsak od nas lahko zmanjša obremenitev hrbta in prepreči bolečino.

ženska je zaposlena s hojo, da bi preprečila bolečine v hrbtu

Vaje, ki so koristne za hrbet.

Obstajajo vaje za trening moči, ki jih zlahka vključite v svoj vsakdan. Ta kompleks je bil razvit v sodelovanju s strokovnjakom za fizioterapevtske vaje.

  • Redna vadba: Trije 45-minutni treningi na teden vam bodo pomagali izboljšati počutje, aktivirali imunski sistem in pomagali ohranjati mišični tonus. Optimalni hrbtni šport sta plavanje in hoja.
  • Uravnotežena prehrana: pravilna prehrana je preprečevanje odvečne teže, kar je dodatno breme za hrbet.
  • Pravilno dvigujte uteži: pri dvigovanju uteži morate počepniti in dvigniti breme tako, da iztegnete noge, ne hrbtnih mišic.
  • Uteži pravilno nosite: težke predmete nosite čim bližje telesu. Ne nosite težkih stvari v eni roki.
  • Bodite fizično aktivni: sedeči delavci naj izkoristijo vsako priložnost, da povečajo svojo telesno aktivnost, na primer boljšo hojo po stopnicah, pogostejše vstajanje podnevi, hojo med pogovorom po telefonu in sprehod med kosilom.

Ergonomsko delovno mesto

ženska na ergonomskem delovnem mestu se lajša bolečin v hrbtu

Bolečine v hrbtu se pogosto pojavljajo na delovnem mestu. Dolgotrajno sedenje v napačnem položaju lahko privede do kronične mišične utrujenosti in posledične bolečine. Tudi bolečine v hrbtu pogosto izzove delo, povezano s pogostim upogibanjem in dvigovanjem.

Zdravljenje bolečin v hrbtu

Obstaja veliko načinov zdravljenja bolečin v hrbtu. Najprej lečeči zdravnik izbira med konzervativnim in kirurškim zdravljenjem. Slednje se uporablja, kadar je konzervativno zdravljenje neučinkovito in v številnih drugih primerih.

uporaba ortoze pri moških pri bolečinah v hrbtu

Fizioterapija in masaža

Komplekse sanacijske gimnastike in posebne vaje za hrbet je treba izvajati pod nadzorom zdravnika ali inštruktorja fizioterapije, dokler ne obvladate tehnike izvajanja posamezne vaje. Takšni sklopi vaj so razviti za treniranje moči mišične mase trupa. Zdravnik izbere vaje, ki najbolj ustrezajo bolniku. Za zmanjšanje intenzivnosti bolečine se lahko predpiše masaža in fizikalna terapija.

Zdravljenje z zdravili

Za zmanjšanje bolečine in vnetja v akutnem obdobju je predpisana terapija z zdravili. Jemanje sredstev za lajšanje bolečin pomaga odpraviti neprijeten zaščitni položaj, ki ga bolnik zavzame za lajšanje bolečin. Zdravila je treba jemati le po navodilih zdravnika.

Vaje za hrbet

Močne mišice trupa ščitijo hrbtenico pred neugodnim stresom, zmanjšujejo verjetnost krča in bolečine. Da bi preprečili bolečine v hrbtu, bi morali redno izvajati vaje za treniranje hrbtnih mišic. V pomoč je tudi plavanje ali hoja.

Komplet vaj združuje vaje za moč in raztezanje in je zasnovan za 20 minut. Optimalna pogostost vadbe je 2-3 krat na teden. Pomembno: pred vadbo se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem.

Ortopedski izdelki za hrbtenico

Medicinski aparati in aparati za hrbtenico so namenjeni zdravljenju bolečin in mišičnega krča. Sodobni povoji in stezniki se učinkovito borijo proti bolečinam in povečujejo telesno aktivnost. Glede na diagnozo se za stabilizacijo ledvene hrbtenice uporabljajo naprave z večjim ali manjšim potencialom.

Ledveni oporniki in stezniki z večjo višino in bolj togimi stabilizacijskimi elementi bolje stabilizirajo in podpirajo hrbtenico v želenem položaju. Sposobnost gibanja brez bolečin in udeležba v družabnem življenju odpravlja navidezno zajetnost celo najbolj togih steznikov.

Elegantna ortoza - praktični vodnik

ženska v stezniku zaradi bolečin v hrbtu

Je ortoza hrbtenice lahko modna in elegantna? Odgovor lahko dobite v branju naše brošure. Naučite se, kako skrbeti za svoje zdravje in se hkrati primerno obleči.

uporaba steznikov in povojev pri ljudeh z bolečimi hrbti

Podjetja izdelujejo veliko število ortopedskih pripomočkov za zdravljenje najrazličnejših bolezni. Stotisoč ljudi po vsem svetu opaža visoko učinkovitost izdelkov za zdravljenje bolečin v hrbtu. Hkrati pacienti opozarjajo na visoko udobje in trajnost izdelkov. Zahvaljujoč posebni zasnovi so vsi ledveni aparati enostavno nameščeni. Dodatno udobje v sedečem položaju zagotavlja tudi oblikovalska rešitev - poseben vzorec v predelu dimeljnih gub.

Stabilizacije ledvene hrbtenice z medi ortopedskimi izdelki ne spremlja oslabelost mišic, še manj pa atrofija. Kot smo že omenili, sposobnost gibanja brez bolečin poveča telesno aktivnost bolnikov. Poleg tega je ortopedska podpora namenjena odpravi pretirane in / ali boleče gibljivosti in ne imobilizaciji, kar je razlog za funkcionalno neaktivnost mišic in njihovo oslabitev.